En vinblogg av mig, boende i Stockholms innerstad, småbarnsförälder, förtjust i vin & mat, provar, dricker och lagrar samt håller vinprovningar i Gamla Stan. Äger och driver sidan www.urkorkat.nu - en plats för vinintresserade. Med i Munskänkarnas Stockholmssektion, 2-betygare. Diplomerad Sommelier vid Restaurangakademien i Stockholm. Certifierad WSET Advanced Certificate Level 3. Bilden nedan är från besök 2009 på Chateau Bouscaut i Pessac-Leognan, Bordeaux.
tisdag 27 september 2011
Tillbaka efter uppehåll och Chiliensk vinprovning
Hej, och nu är jag tillbaka efter en liten tids uppehåll. Mycket har hunnits med över hela sommaren, bland annat en vinresa till Mosel och Norra Rhône. Helt fantastiskt, den bästa vinresan hittills faktiskt.
I helgen var det dags för Chiliensk vinprovning i Gamla Stan igen.
Första vinet.
En lite ljusröd färg, doften bjuder toner av röda bär såsom jordgubb, lingon och ljusa körsbär.
Smaken övertygar med en fin ekton, liten muskotton, och fräscha frukter likt doften.
En Pinot Noir, utan tvekan.
Duette Premium Pinot Noir (nr 6602) 2009, 99 SEK från standardsortimentet.
Det här måste vara en av de mest prisvärda Pinot Noirvinerna från Chile i det stora Standardsortimentet idag.
Nästa glas (2) bjuder en klart mörk, tät struktur. Mörkröd och högintensiv.
Doften känns tydligt koncentrerad av mörka bär, samt en uppenbar grön ton, kanske gräs eller paprika. Det är helt klart utmärkande för detta vin.
Smaken känns klart fatig, men bärfrukten dominerar, och ännu en gång den gröna paprikan som kommer, lite väl mycket för balansens skull tycker jag i alla fall.
Ventisquero Gran Reserva Carmenère (nr 2405) 2008 , 109 spänn på hyllorna i monopolets butiker.
Den druvan, Carmenere, anses vara Chiles "signumdruva" motsvarande Argentinas Malbec.
Det är absolut inget fel på vinet, men jag har på känn att det går att hitta mer spännande viner från detta land, med denna druva i de lite högre prisregionerna.
Så börjar vi närma oss glas 3.
Mörk, blålila färg.
I doften känner jag en tydlig fruktighet med björnbär och/eller blåbär. Men doften domineras av nåt annat, peppar, örter och en liten rökt ton, kanske charkuterier. En franskdoftande Syrah! Crozes-Hermitage vibbar får man här.
När jag provar vinet känns en fin ekfatskaraktär (10 mån på 1:a och 2:a -gångsfyllda franska ekfat, kanske lite mer än man brukar känna i Crozes-vinerna, men det är inte till nackdel i detta fallet. Örterna är där och charkuterierna är där. Känns välgjord.
TH Leyda Syrah (nr 95039) 2009 , 149 kronor som tillfällig nyhet. Finns ett 100-tal flaskor kvar i Stockholmsbutikerna i skrivande stund.
Leyda Valley, inte första gången vi höjt på ögonbrynen för viner härifrån. Bland annat Montes Alpha Pinot Noir kommer även den härifrån, kan absolut rekommenderas!
Sista glaset. Mörkröd, tät och högintensiv i färgen. Lätt lila ton.
Doften är stor av svartvinbär, cederträ, violer, cigarr och ett uns torkad frukt. Wow, intressant.
Den första sippen känns mycket fruktdriven och extremt smakrik. Vi har här med en rejäl crowd-pleaser att göra. Dvs ett insmickrande vin som lyckas bra. Välintegrerade fat i en bra längd.
Zardoz Cabernet Sauvignon Carmènere (nr 6552) 2009, 159 kronor i Standardsortimentet. Ja, det kändes mycket vin för pengarna, lägg på en hundring och vi kommer till staterna och en svulstig californien-cab.
90% Cabernet Sauvignon och 10% Carmenere på toppen. Vinet har fått 91 poäng av Wine Enthusiast, inte konstigt alls.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar