lördag 29 maj 2010

Rosévinprovning i Sollentuna

Så var det då dags för Rosévinprovning i Sollentuna med ett gäng glada och nyfikna provare. Rosétrenden har kommit för att stanna, det är tydligt. Det är inte svårt att tycka om dessa lättillgängliga, aptitretande och fräscha viner nu på våren/sommaren. Sammanlagt 7 personer var vi som provade en flight på 5+1 viner. Uppställningen:

1. Louis Bernard Tavel 2009 (nr 94227),FRANKRIKE, 118 SEK
2. Réserve de Bonnet Rosé Merlot Cabernet Franc (nr 3181), FRANKRIKE, 89 SEK
3. Bolgarello 2009 (nr 99803), ITALIEN, 89 SEK
4. Santiago Queirolo Syrah Rosé 2009 (nr 94212), PERU, 79 SEK
5. Domaine de la Sauveuse Cuvée Carolle Rosé 2009 (nr 94280), FRANKRIKE, 95 SEK

samt ytterligare en rosé som inte var med på provningen som öppnades efter:
6. Spier Signature Pinotage Rosé 2009 (nr 94172), SYDAFRIKA, 65 SEK

Hela gänget rangordnade vinerna och det vin som hade den sammanvägda största populäriteten var intressant nog vinet från PERU, glas 4. Kanske för att den var annorlunda. Personligen hade jag 3 viner av dessa som jag tyckte mycket om. Det vin som jag tyckte var förvånansvärt bra och höll hög klass var glas 2, dvs det från Bordeaux, men en klassisk blend på 40% merlot, 40% cabernet sauvignon och 20% cabernet franc. Ännu roligare är att denna finns i standardsortimentet året om. Trevligt.

Tavel är alltid Tavel. Det enda distriktet i världen som BARA producerar Roséviner. Denna hade en jordgubb och hallon doft och smak, men en återhållen sådan, en tydlig örtighet och mycket matkrävande, faktiskt den mest matkrävande av dem alla. Färgen var klart urskiljande och var Röd-rosa alltså mörkare än de övriga.

Bolgarello i glas 3 var tydligt fruktig med mycket jordgubbar och hallon, en klar rosa färg och ett balanserat slut. Helt Ok, passar säkert med lite stekt/grillad kyckling eller varför inte lite sushi? Den kommer ju från Bolgheri, området som framför allt är känt för de så kallade "supertoscanarna" gjorda på andra druvsorter än den för området traditionella sangiovese.

Glas 4 och 5 tyckte jag kunde prestera bättre, dock en anmärkningsvärd poäng med glas 5 är att den är ekologisk, och Spier i sista glaset var OK, förutom en liten skalbitterhet i slutet som jag inte riktigt kom överrens med. Men för pengarna ett prisvärt alternativ!

En samling ostar serverades och vi provade en del lyckade kombinationer. Vi fann en bra match i en 100% getost tillsammans med Reserve de Bonnet, glas 2.

Tack för en trevlig och väl genomförd provning!

2 kommentarer:

  1. Provar man rosevin precis som man provar rödvin? Det vill säga fruktig-bärigt och alla de där kategorierna?

    SvaraRadera
  2. Hej, ja man provar utifrån samma modell dvs utseende, doft, smak och sammanfattning.
    Färgnyans , doft av frukter , smak och eftersmak.

    SvaraRadera