fredag 10 december 2010

6 x Bordeaux i Gamla Stan


En välkomponerad provning med representanter från många håll och kanter väntade oss denna kalla decemberdag. Ett trevligt gäng skulle ta sig an en spännande flight Bordeauxviner.








Glas 1 - Domaine de Courteillac 2005 (nr 80030), 179 SEK i beställningssortimentet.
Ja, detta vin har vi ju skrivit och bloggat om tidigare och jag tycker fortfarande att det håller måttet. 70% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc. Domaine de Courtillac Rouge är lagrad 16 månader på 30 procent nya fat. Årgång 2005 var den kända oenologen och vinkonsulten Michel Rolland delaktig i framställningen av denna Bordeaux Superior. Framgångarna lät inte vänta på sig och den erkända vintidningen Wine Spectator gav vinet 90 poäng av 100 möjliga.
Bordeaux Superieur innebär i princip samma som AC Bordeaux dvs att druvorna kan komma från hela Bordeaux. Skillnaden är att det måste ha minst 12 månaders fatlagring. Vinet är bra och i mitt tycke ett utmärkt husvin med brett användningsområde. Det möter tufft motstånd i denna provning och får ingen favoritröst, som väntat.

Glas 2 - Bad Boy 2006 (nr 75170), 219 SEK i beställningssortimentet.
Mm, en Garagare! Jean-Luc Thunevin ligger bakom detta vin. Jag tycker det är en bra representant för Garagevinerna. Vinet lagras i 100% nya Barriquer i 12 månader och buteljeras ofiltrerad (därav fällningen). Hans stora vin heter Chateau Valandraud och är en St Emilion Grand Cru. Det vinet kostar 1600-2400 SEK beroende på årgång. Vinet klassas som AC Bordeaux men smakar som en St Emilion Grand Cru. 3 röster som favorit tycker jag är ett bra betyg på detta vin.
Utseende: Klar, medelintensiv, mörkröd färg med en svag fällning.
Doft: Ren, med mörka bär, välintegrerad ek som verkligen märks. Kaffetoner.
Smak: Torr, med bra drag i syrorna, tanninerna känns balanserade. Tydlig och härlig ekfatskaraktär som bidrar till den långa eftersmaken!
Den här skulle absolut kunna sparas säg 5 år och vinna på det.

Glas 3 - Chateau La Serre Saint Emilion 2005, ca 45US$ på nätet (320 SEK).
En fin St Emilion från en bra årgång kort summerat. Denna bjuder en klar, medelintensiv mörkröd färg. En svag fällning kan urskiljas.
Doften är ganska stor med mycket sylt, mogna bär och en fin ekfatsdoft. Skvallrar om hög andel Merlot. Smaken är rent förförisk med en torr, hög syra, tanninerna ordentliga men inte störande, toner av rostat kaffe, tobak, läder, ek. Mmm mycket bra.
80% Merlot, 20 % Cabernet Franc och ingen Cabernet Sauvignon alls vilket är vanligt i St Emilion. jag tycker detta är det klart mest prisvärda vinet i provningen. Skulle våga spara denna i 10 kanske 15 år om jag hade några flaskor kvar. (dessa var mina sista av 4 inköpta). Winespectator: 90p Parker: 89-91p. Vinet fick 6 av publikens röster som favorit, vilket var flest.

Glas 4 - Château Les Hauts de Pontet-Canet 2004 (nr 83466), 288 SEK i beställningssortimentet.
Dags för provningens 2:a vin. Pontet-Canet är en gedigen producent i Pauillac. Denna görs på en traditionell blend av 60% Cabernet Sauvignon och 40% Merlot.
Utseende: Klart. Tät, oxblodsröd
Doft: Elegant doft av mörka bär, toner av mandel, choklad och ceder
Smak: Mycket väl sammansatt vin där dofterna återfinns i smaken. Bra tanniner och väl integrerade rostade fattoner. Smaken är lång och balanserad. 2 röster som favorit.

Glas 5 - Château Pontet-Canet 2004 (nr 75341), 599 SEK i best sortimentet.
Nu börjar vi komma upp några nivåer i pris och kvalitet, det märks. Pontet-Canets Grand Vin i samma årgång som 2:a vinet för en relevant jämförelse.
Klassiskt! är det första ord jag kommer att tänka på.
Klar, rubinröd färg med en liten fällning.
Ren, stor doft av rostat kaffe, svarta vinbär, plommon, ek.
Smaken fyllig, med bett i tanninerna, schysst syra, sv vinbär, fin ekbalans och en mycket bra längd. Imponerande, helt enkelt. 4 röster som favorit, det näst mest populära vinet på provningen.
65% Cabernet Sauvignon, 29% Merlot, 4% Cabernet Franc, 2% Petit Verdot. Vinet är lagrat 16 månader på ekfat varav 60 % nya fat.

Glas 6 - Château Smith Haut Lafitte 2000 (nr 73427), 849 SEK Best sort. (slut?)
Ett ord slår mig efter provningen av detta vin: Komplext! Representanten från Pessac-Leognan skäms inte för sig. Vinet är gjort på 50% Cabernet Sauvignon, 45% Merlot, 5% Cabernet Franc. Lagrat 18 månader på 80% nya 225-litersfat. Redo att drickas från 2008 till ca 2025 enl Robert Parker.
Utseende: Klar, medelintensiv röd med tydlig fällning.
På nosen slår en fullmatad, komplex, elegant doft av rostat kaffe. Plommon, tobak, läder och fat kommer sen. Verkligen annorlunda mot de övriga vinerna. Ungefär halva gänget tycker att det är positivt annorlunda, andra halvan negativt.
Smaken, Stor med tydliga tanniner, Plommon, ekfat och rostat kaffe, mycket bra längd och eftertryck!
Vinet är 10 år nu, kan ligga minst 10 till om ni frågar mig. Maken till komplex Bordeaux har jag nog inte provat. Definitivt matkrävande. Jag skulle ladda med en helstekt oxfilé, rotfrukter, krispig sallad. Tveksam till priset, kan inte bestämma mig för om jag tycker det är värt. Det klart mest intressanta vinet i provningen oavsett pris är det i alla fall.

Vilken provning, detta glömmer man sent...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar