En vinblogg av mig, boende i Stockholms innerstad, småbarnsförälder, förtjust i vin & mat, provar, dricker och lagrar samt håller vinprovningar i Gamla Stan. Äger och driver sidan www.urkorkat.nu - en plats för vinintresserade. Med i Munskänkarnas Stockholmssektion, 2-betygare. Diplomerad Sommelier vid Restaurangakademien i Stockholm. Certifierad WSET Advanced Certificate Level 3. Bilden nedan är från besök 2009 på Chateau Bouscaut i Pessac-Leognan, Bordeaux.
fredag 12 november 2010
Oväntat bra vin från Nya Zeeland
Dags att prova en vit fatjäst Chardonnay från Nya Zeeland.
Vicar's Choice Barrel Fermented Chardonnay 2009, finns på bolaget sedan 1 oktober. Skruvkork som blir allt vanligare. På gott tycker jag. Slår upp några centilliter i ett provarglas.
Utseende: Klar, gul färg.
Doft: Ren och stor doft av tydligt rostade fat och en härlig fatjäst känsla. Fina Bourgognevibbar. Nötigt, ungt, fruktigt av citrus + en aning tropiskt.
Smaken: Mycket lik doften. Balanserad syra som känns trevlig. Uppfyller förväntningarna med råge. Det är helt enkelt ett väldigt bra vin som liknar vit Bourgogne, fast denna är nog lite mer tydlig, men det gör absolut ingenting. Mycket bra längd som lockar till mersmak.
Det här vinet parade vi ihop med en fiskgratäng med torskfilé som bas. En krispig panering rördes ihop bestående av ströbröd, saften från ½ citron, smält smör, salt, peppar och kryddor (dragon, persilja, uns timjan). Bredde paneringen över och lät gå i ugnen i ca 20-25 minuter. Hyfsad värme, 200 grader. Vanlig kokt potatis till.
Det visade sig bli en perfekt kombination. Citronsaften i paneringen hittade lätt till syran i vinet. Fatkaraktären i vinet gifte sig fint med paneringen och kryddorna. Jag var mycket nöjd med resultatet och kan varmt rekommendera detta.
Med tanke på vad detta vin kostar (89 SEK) så är det rena brakfyndet! Gillar man denna stil på vin bör man definitivt prova den, man blir positivt överraskad. Nya Zeeland tar poäng igen. Grattis till Saint Clair Estate!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar