tisdag 16 november 2010

WSET Advanced level 3 - Prov

15 november och dags för prov - igen!
WSET Level 3 Advanced Certificate in Wines and Spirits.

Detta är en internationell certifiering i vin (och sprit) kunskap som ligger på ungefär lika nivå som det svenska sommelierprovet och som Munskänkarnas 2-betygsprov.

Provet består av 2 delar och är helt och hållet på Engelska.
1 teoridel och 1 praktisk provning med analys.
Teoriprovet.
50 stycken så kallade multiple-choice frågor med a, b, c eller d, där
ett alternativ är rätt. Här kan det komma frågor på nästan allt mellan himmel och jord(inom vin och sprit förstås) många upplevde jag som lätta, några kluriga.
Sedan följer 5 st större essäfrågor. (lustigt nog kallas de för Short-written answers, men det är allt annat än korta svar). 24 poäng per fråga så det är klart angeläget att veta hur man besvarar en sådan fråga.

Exempel på en sådan fråga kan t ex vara: En kund till dig ber dig att rekommendera viner från Chile. Beskriv Chile som vinland, vad som gör det unikt, vilka druvsorter som främst används, de viktigaste distrikten samt föreslå 3 olika viner med olika stil och prisnivå (24p).

Praktiska delen - provning med full analys.
Provning av 2 viner (igår var det 1 vitt vin och 1 rött).
Man måste använda (och lära sig utantill) WSET® LEVEL 3 SYSTEMATIC APPROACH TO TASTING WINE - dvs provningsmetodiken enl modellen Appearance, Nose, Palate samt Conclusion. 25 poäng per vin, dvs 50 p totalt innebär denna del, så man måste kunna metodiken.

Jag hade inga problem med denna del av provet. Det vita vinet var en Gewürztraminer från Alsace. Lätt att känna igen. Halvtorr, blommig och en liten ton av niveakräm som ju är så typisk för denna druva. Jag gissade på Comtes d'Isenbourg och det var den.

Glas 2 innehöll ett rött vin. Vinet var klart och medel+ intensiv. Färgen var mörkt röd med dragning åt tegel. En liten fällning kunde urskiljas som tyder på viss mognad. På nosen kände jag en ren doft av torkad frukt, läder, dill och härlig ton av rostade ekfat. Efter första sippen blev jag övertygad. Det bara måste vara en Rioja med lite ålder, säg en Gran Reserva med tanke på fällningen och den fina mognaden i smaken. Faustino I Gran Reserva 1998.

Summerat så tror jag (det känns i alla fall så) att det gick vägen. En del madeirafrågor samt om botrytis kommer jag säkert att tappa lite poäng på, men det borde räcka ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar