En vinblogg av mig, boende i Stockholms innerstad, småbarnsförälder, förtjust i vin & mat, provar, dricker och lagrar samt håller vinprovningar i Gamla Stan. Äger och driver sidan www.urkorkat.nu - en plats för vinintresserade. Med i Munskänkarnas Stockholmssektion, 2-betygare. Diplomerad Sommelier vid Restaurangakademien i Stockholm. Certifierad WSET Advanced Certificate Level 3. Bilden nedan är från besök 2009 på Chateau Bouscaut i Pessac-Leognan, Bordeaux.
tisdag 4 januari 2011
Penfolds Bin 311 Tumbarumba Chardonnay 2006
Ett tillfälle gavs att öppna och prova denna lite mer sällsynta vita Penfolds. Bara ordet "Tumbarumba" får en att reagera, eller hur. Penfolds har en betydande ställning på den Australiska vinmarknaden. De har en mångfald av viner av sällan skådat slag för att vara detta vinland. Denna Chardonnay kommer från ett av Australiens högst belägna (och svalaste) lägen - i Tumbarumba! Denna typ har man bara gjort sedan årgången 2005 så den är relativt ny. Man tillämpar fatjäsning samt fatlagring och minimalt med filtrering för att få framhäva smaken till det bästa. Lagringen på fat sker på franska Barriquer och i 8 månader. Säkerligen med regelbunden "Battonage" dvs upprörning av jästfällningen för ökad smak och komplexitet.
Utseende: Klart gyllene gul färg med ett svagt grönt skimmer.
Doft: Tydligt rostad ekfatskaraktär, ananas, mango, nötter och smör samt en sublim grapeton.
Smaken: Frisk, tydliga rostade fat med en distinkt rökig mineralkaraktär som ligger kvar länge i munnen och lockar till mersmak. ananas, mango, nötter och smör speglas klart och tydligt och hela vinet ger ett beständigt intryck på mig.
Helhetsintrycket blir förstås överraskande positivt. Tankarna vandrar till Bourgogne och funderingarna går över vilka skillnaderna skulle vara till t ex en Chassagne-Montrachet. Troligen mindre tropiska frukter, mer jästaromatisk, även mer urskiljbar syra, på Penfolds Tumbarumba tänker man knappt på den alls. Väldigt gott vin. Om man gillar stilen förstås.
Vinet verkar inte gå att beställa längre, men den kommer tillbaka, fast då i ny årgång!
Vi parade ihop detta vin till:
Smörstekt Gösfilé
Potatispuré (med en näve riven västerbottenost i)
Gröna ärtor
Passade perfekt. Jag har provat denna 1 gång tidigare, då var det på den videokonferens-provning som gavs på Vinordic 2010, i april. Självaste Peter Gago presenterade en vit flight bestående av 2 Rieslignviner och resterande Chardonnayer varav detta var en av dem. Vi fick även prova Yattarna (Penfolds vita motsvarighet till Grange) och en experimentversion som hette Penfolds Reserve Bin 08A Chardonnay och den var helt fantastisk. Den räknas som ett av deras vita ikonviner nu. Tror ni att man bevakade lanseringen i beställningssortimentet och beställde ett par flaskor?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar