lördag 12 mars 2011

Chateau Margaux Master Class på Operakällaren
Hur ofta får man möjligheten att prova Chateau Margaux?
Hur ofta händer det att Paul Pontallier, legendarisk vinmakare på Chateau Margaux besöker Stockholm?
Som ni förstår så blev detta en unik upplevelse på flera sätt, inte bara att få prova vinerna utan också under lednng av en tung representant från slottet. Vinimportören Winefinder hade lyckats bjuda hit inga mindre än Chateau Margaux för en Provning (master class) och en Winemakers dinner. Jag och 3 goda vänner deltog på provningen som bestod av 6 viner, 2 vita och 4 röda. Stämningen var god inne på Operakällaren och vi kände igen många deltagare i form av Journalister, skribenter samt mer eller mindre kända personer.
Så började provningen.

Glas 1 - Pavillion Blanc du Chateau Margaux 2009
Pavillion Blanc tillverkas det inte mycket av jämfört med deras 2:a vin och 1:a vinet. Endast 20 000 flaskor årligen. Det görs på uteslutande Sauvignon Blanc, jäses på fat. 8 månaders fatlagring på 225-liters barriquer varav 1/3 nya, 1/3 som är 1 år och 1/3 som är 2 år gamla.
Vinet är mycket ljust till färgen, nästan vattenklart.
Doften bjuder en frisk, fräsch och ung känsla av citrus, ek, aprikos, mineral samt en liten Sauvignon Blanc-känsla, men den är svår att hitta.
När vi smakar kommer ektoner, aprikos, mineral i en fräsch och bra längd. Väldigt trevlig, tillgänglig och god redan nu, den blir säkert ännu mer intressant under de närmaste 5 åren. Mycket imponerande!

Glas 2 - Pavillion Blanc du Chateau Margaux 1993
Här samma vin fast 16 år äldre än förra glaset.
En gyllengul, klar färg som der mycket snygg ut.
På nosen kommer det tydliga ektoner, aprikos och som helhet en större och mognare doft. Smaken bjuder tydglig mognad med aprikoser, ekfat och mineral och syran är låg. Vinet synnerligen trevligt, men går knappast att få tag på och är väl egentligen inget man springer och köper, men fantastiskt trevligt att få prova. Efter andra och tredje sippen tycker jag mig känna lite sherry-vibbar i slutet, kan det vara ett litet uns oxidation? Eller också kan det vara en mognadston som inträder i denna typ av vin. Mycket gott är det i alla fall och jag skulle inte dra mig en sekund för att ha lite ost till detta vin.

Glas 3 - Pavillion Rouge du Chateau Margaux 2004
Slottets 2:a vin som har ett mycket fint rykte även det. Pavillion Rouge tillverkas i 200 000 flaskor per år. Man gör bara hälften så mycket av 1:a vinet. Ofta brukar det vara tvärt om dvs att 1:a vinet står för majoriteten av skörden.
Utseende: En klar, rubinröd färg. Ingen synbar fällning.
Doft: Ren stor doft av svartvinbär, cederträ, plommon liten känska av garvat läder samt något parfymerad, underbart!
Smaken är ljuvlig med fin svartvinbär, ceder, varm och en bra ekfatsintegraion.Mycket bra längd. 2004 är en underskattad årgång, helt klart.

Glas 4 - Pavillion Rouge du Chateau Margaux 2001
En klar, rubinröd färg, liten brun mognadston.
Doften bjuden en djupare ceder blandat med svartvinbär, plommon stalltoner, lite tobak och läder. Klart mer komplex och tydligt mer mogen än 2004:an.
Smaken övertygar med härligt integrerade fat, läder, stall i en mycket bra längd. Mmm fantastiskt bra! Den kan nog ligga 10 år till och utvecklas positivt. Synnerligen hållbart.

Glas 5 - Chateau Margaux 1999
Vilken klasskillnad. Definitivt flera pinnar högre än 2:a vinet.
En fin rubinröd färg med dragning åt tegel. En liten fällning kunde urskiljas.
Nosen bjuder en alldeles underbar känsla av ceder, plommon sv vinbär, en rostad kaffeton och en svag parfymering, härligt!
Första sippen ger bra tryck av syra och tanniner vilket överraskar. Även en liten alkoholvärme infinner sig. Tobak och stall även här och en mycket bra längd. Strålande vin!

Glas 6 - Chateau Margaux 1989
Nu blir det komplexitet. En klar, mogen tegelröd färg. Fällning.
Doft: Stor doft av Svartvinbär, torkad frukt, plommon, cigarr, läder. Mycket komplex och angenäm.
Smaken fyller upp rejält, med dämpad syra och tanniner. Torkad frukt, läder, ceder, tobak och stall i en "exeptional length". Mogen, utvecklad och klar. Fantastiskt helt enkelt. Det känns underbart att få ha provat ett sådant högklassigt vin. Chanserna blir nog inte många under en mansålder.

Denna provning har nog lämnat beständiga intryck på mig, inte minst de vita vinerna som var klart imponerande.
Tack Winefinder och tack Paul Pontallier för en fantastisk upplevelse!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar