måndag 28 mars 2011

Provning av andraviner från Bordeaux

Dags för en spännande provning med ett spännande tema: Bordeaux 2:a viner.
Fenomenet "andraviner" började dyka upp redan under 1800-talet, men blev mer kommersiellt gångbara under 1980-talet. Begreppet förknippas oftast med Bordeaux-viner. Tanken med andraviner är att producera ett vin med annan druvblandning än "Grand vin", samt att få ytterligare en ettikett som marknadsför slottet/producenten. Ofta är andravinerna gjorda från yngre vinstockar och andra "plots" än de som används för 1:a Stora vinet. Sällan förekommer ordet "Chateau" i andravinerna, men de har oftast namn som ska påminna om namnet på 1:a vinet. T ex Chateau Lascombes (Margaux) andravin heter Chevalier de Lascombes. Andravinerna ska kunna drickas unga, medan 1:a vinet oftast kräver lagring. Förstås råder en annan prisbild på andravinerna, kanske en tredjedel av 1:a vinernas priser.

Vi provade 6 st andraviner blint från 6 olika kommuner (ett vin från resp. kommun) i årgångarna 2001, 2002, 2004, 2004, 2005 och 2006.
De kommuner som ingick i denna flight var:
Pauillac
St Julien
Margaux
Pessac-Leognan
Pomerol
St Emilion

Tanken med denna provning var dels att kora vår favorit, dels att resonera kring prisvärdheten hos dessa. Helst skulle det varit samma årgång på alla vinerna, men det är ju supersvårt att få tag på. De flesta vinerna är inköpta på vinresor eller vinbutik utomlands. Då kör vi!

Glas 1 - Fleur de Clinet 2006, Pomerol. Andravin till Chateau Clinet.
85% Merlot, 5% Cabernet Franc och 10% Cabernet Sauvignon.
Medelpris på webben €29
Storlek på egendomen: ca 9 Ha
Stora vinet Chateau Clinet årgång 2006 kostar 586 SEK på systembolaget.
Ung framtoning, syltig, ceder, plommon tobak, salmbär och liten alkoholvärme. Ganska hög syra och lite spretiga tanniner. Ok längd. Denna fick en 5:e plats i denna flight. Hård konkurrens.


Glas 2 - Chateau Haut-Bages Averous 2005, Pauillac. Andravin till Chateau Lynch-Bages
Status: 5:e Cru i Pauillac
Medelpris på webben: €42
Detta är det tidigare 2:a vinet på Lynch-Bages. Nu (från och med årgång 2009)heter andravinet Echo de Lynch-Bages och innehåller drygt 70% Cabernet Sauvignon, ca 10% Cabernet Franc och 20% Merlot.
Egendomens storlek: 90Ha
Stora vinet Chateau Lynch-Bages 2005 kostar ca€90 på webben
Mycket trevligt vin, balanserad syra och tanniner. Ren smak av ceder, svartvinbär, tobak plommon och stallton. Kan absolut drickas nu, kan lagras längre. En fjärdeplacering av mig, tuff konkurrens igen.

Glas 3 - Alter Ego 2004, Margaux. Andravin till Chateau Palmer
Status: 3:e Cru I Margaux
Alter Ego är ett vin, som man på Château Palmer skapade för att erbjuda en margaux som hade samma stil som Château Palmer, men som mognade tidigare. Man väljer därför vin från stockar som har en lägre genomsnittsålder och vinet kan avnjutas redan ett par år efter buteljering och ändå utvecklas väl under 10-15 år, beroende på årgångens kvalitet.
Vinet görs på cirka två tredjedelar Merlot- och en tredjedel Cabernet Sauvignon-druvor från Palmers vingårdar. Det lagras 17 månader på ekfat, av vilka bara 20-25% är nya, vilket betyder att eken aldrig dominerar över frukten.
Årgång 2004 har kvaliteter som gör att vinet kan räknas in bland de allra bästa Alter Ego som producerats. Doften är mycket aromatisk med inslag av björnbär, körsbär, svarta vinbär och en aning lakrits, choklad och kaffe. Smaken är mogen, elegant och mjuk, men ändå med ganska fasta tanniner. Fin längd. Finns att beställa på Svenska Systembolaget, pris: 659 SEK /flaska.
Egendomens storlek: 55Ha
Stora vinet Chateau Palmer 2004 kostar 2 099 SEK i beställningssortimentet på systembolaget.
Doften rent förförisk! Tydlig svartvinbärsdoft, mjuka och balanserade syror och tanniner.Bra längd och absolut drickfärdig, men kan ligga längre och vinna på det. Andå en 3:e plats i denna flight.

Glas 4 - Amiral de Beychevelle 2004, St Julien. Andravin till Chateau Beychevelle.
Status: 4:e Cru i St Julien
21% Ny fransk Ek.
77% Cabernet Sauvignon, 22% Merlot samt 1% Cabernet Franc.
Egendomens storlek: 85Ha
Produktion: 300 000 flaskor Grand vin, 150 000 flaskor av andravinet.
Ca pris 275 SEK – ej tillgängligt på webben
Finns även ett 3:e vin Brulieres de Beychevelle.
Stora vinet Chateau Beychevelle årg 2007 fanns på SB under hösten 2010 och kostade då 417 SEK.
Doften mindre än alla de övriga vinerna. Aven smaken mindre, torkad frukt läder, känns som mindre ekbehandling. Längden är medel. Detta gör att jag dessvärre måste placera detta vin på en jumboplats. En liten besvikelse faktiskt.


Glas 5 - Mondot 2002, St Emilion. Andravin till Chateau Troplong-Mondot.
Druvblandning: okänd, men troligen dominerad av Merlot och Cabernet Franc.
Status: Mondot har på egen hand uppnått St Emilion Grand Cru.
Medelpris på webben ca €28
Stora vinet Chateau Troplong Mondot 2006 finns prissänkt till 895 SEK kostade 1 123 SEK på SB.
Stora vinet Chateau Troplong Mondot 2007 finns på SB Butik Regeringsgatan för 603 SEK.
Oj, vilken kvalitet! Det här skvallrar ju om storheten hos Troplong Mondot och glad är jag att jag äger ett par flaskor. Här har vi välintegrerad ek, balanserad syra och tanniner, fin frukt, behöver inte ligga längre, mycket bra längd. Det här är mycket bra och först håller jag detta som bästa vin, men efter provning av glas 6 tvingas lägga denna på en andraplats. Imponerande!


Glas 6 - L’espirit de Chevalier 2001, Pessac-Leognan. Andravin till Domaine de Chevalier.
Druvblandning: Okänt, men borde vara Cabernet Sauvignon till ca 65% och 30% Merlot samt 2,5% Cabernet Franc och 2,5% Petit Verdot .
Medelpris på webben: €28.50
Den vita L’espirit de Chevalier finns nu i beställningssortimentet årg 2007 för 335 SEK.
Stora vinet Domaine de Chevalier Rouge kostar ca €30 - €43 beroende på årgång just nu på nätet.
En charmigt rödbrun mognadston. Härlig mogen doft son uttrycker något speciellt. Finstämt, välgjort vin med alla hästar hemma, det håller ihop hela vägen och jag kan inte annat än att baxna en liten stund. Längden är mycket bra och ljuvlig. Det måste bara komma på första plats! Grattis till Domaine de Chevalier.

Rolig provning - och gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar