fredag 6 maj 2011

Italiensk vinprovning i Gamla StanDå man har gäster hemma kan det vara roligt att bjuda på lite ovanligare viner som få har provat, det brukar vara trevlig och gå hem hos gästerna. Denna provning var till för att inspirera till nya viner och vinstilar. 2 vita och 2 röda i olika stilar.

Glas 1
Utseende: Mycket ljus gul med något skimmer.
Doft: Gråpäron! Även citrus blandat med någon mineralton.
Smak: Frisk, fräsch med päronton, medelsyra och en liten mandelton i eftersmaken.
Klart balkongvänligt! Detta vin passar som fördrink och /eller tilltuggsvin.

Flaskan smal och avlång. Riktigt tilltalande. En DOCG Gavi från Piemonte, minsann.
i Risì 2009 (nr 99051) , 96 SEK på systembolaget. Tillfällig nyhet, verkligen eftersom det bara produceras 8 200 flaskor av denna årgång. Halva gänget hade denna som favorit av de 2 vita vinerna i flighten.

Glas 2
Utseende: Klar, ljusgul.
Doft: Frisk, något blommig - förnimmelser av hägg och syrén samt fläder. Grön trevlig ton.
Smak: Fräsch och relativt komplex jämfört med förra glaset, efter lite luftning visade den klart och tydligt en längre eftersmak. Bättre passande till mat och då t ex fisk, skaldjur, sallad eller kyckling skulle jag rekommendera.

Solosole Vermentino 2009 (nr 2342) , 119 SEK. Ett vin för singlar? Nyhet 1 april 2011. Bolgheri, Toscana. Vermentinodruvan var en trevlig bekantskap som villigt skall erkännas inte provats tidigare. Klart värd att utforska mer av. Poggio al Tessoro är ju numera vanligt förekommande på SB, det dyker upp fler och fler etiketter. Om ni har tid och lust, prova deras röda Supertoscanare: Sondraia 2007 (nr 98916) för 279 SEK, värd varenda öre!

Glas 3
Utseende: Mörkröd, högintensiv, liten lila ton.
Doft: Stor, komplexa toner av mörkröda körsbär, plommon, tobak, läder och lite pinje.
Smak: Medelsyra, medeltanniner. Mörka mogna körsbär, plommon, tobak och liten stallton. Bra längd.
Detta tycker jag är riktigt bra Chianti Classico. Den känns skolboksmässig och den tar lätt kål på de dåliga myterna om blaskig ljus Chianti i de där sunkiga bastflaskorna. Ta bort dem. Vinet tycker jag levererar och jag blir sugen på Bisteca a la Fiorentina eller Lammentrecote med rostade grönsaker, Grillade Lammracks med bakad potatis. Mm, vad gott.Marchese Antinori Riserva 2006 (nr 22382) , 179 SEK. I den här prisklassen riktigt bra vin. Antinori är ju en riktig veteran i Sverige och på Systembolaget. har för mig att mina föräldrar drack denna då det begav sig, innan undertecknad var född. Det säger lite om hur länge den har hängt med. Vill man prova storebror till detta vin, då ska man ta en flukt på Tignanello (nr 32152) , just nu årg 2007 på SB finns ute nu. Storebror sa jag, den går på 499 SEK om man vill impa på hela kvarteret.

Glas 4
Utseende: Tegelröd färg, lågintensiv.
Doft: Eneträ, ton av viol, charmig fatkaraktär.
Smak: Tydligt sträv, fatkaraktär, körsbärskärnor och en bra längd.
Det är ganka tydligt var detta är, ett Nebbiolovin helt klart.


Zecci Collezione Barolo 2006 (nr 2722) , 149 SEK. Faktiskt ett fyndpris för att vara en Barolo. Men, den levererar inte riktigt så mycket som den borde tycker jag. Visst, alla tecken är där och stilen är tydlig och bra. Dock känner man att när det står Barolo så vill man ha lite mer, framför allt i eftersmaken. Vinet gör sig mycket bra till de ostar som finns till hands. En 20-månaders parmesan visar sig bli den perfekta kombon, enligt en deltagare. Intressant skulle vara hur denna skulle stå sig mot en vanlig Langhe Nebbiolo. Denna är nyhet på SB från januari 2011.

3 kommentarer:

  1. helvete vilket rått gift, jag vill avråda alla från att köpa detta budget vin, lägg helt klart några kronor till och få något mycket bra.

    SvaraRadera