onsdag 11 maj 2011

Spegelprovning Sydafrika - Frankrike


Denna provning var till för att dels, som alltid , inspirera till att prova nya viner, dessutom var detta en s k spegelprovning. Valt vin och vinstil från Sydafrika har sin motsvarighet i Frankrike. Dessutom 4 olika druvor. Vi tog oss an följande kvartett bestående av 2 vita och 2 röda viner.

1. Neil Ellis Groenekloof Sauvignon Blanc 2009 (nr 87482) , 159 SEK i Best. sort.
2. Neil Ellis Jonkershoek Valley Chardonnay 2007 (nr 82022) , 159 SEK i BS
3. Bouchard Finlayson Galpin Peak Pinot Noir 2007 (nr 82933) , 299 SEK i BS
4. Vins d'Orrance Syrah 2005 (nr 89495) , 199 SEK som beställningsvara även den.

Neil Ellis tycker jag har en ärlig och trevlig inställning till vinproduktion. Man jobbar miljövänligt och har alltid ambitionen att ligga i framkant, bland Sydafrikas bästa viner. Sedan 1986 har han sin egen label, och det går väl inte att komma ifrån att kopplingen till Frankrike är given eftersom han har en fransk lilja på etiketterna.
Hans Sauvignon Blanc känns mycket tydlig och man är beredd med getosten direkt! Syran är frisk och längden förvånansvärt bra. Gedigen, verkligen. Speglingen till Frankrike är givetvis en ung Sancerre eller Pouilly Fumé i Loiredalen.

Chardonnay är enkel att identifiera när den är utomeuropeisk. De tropiska frukterna plus ibland en lite väl dominant ekfatskaraktär. Jag har provat flera bra Chardonnay från sydafrika, denna inget undantag. Den klassiska ekfatsdoften, nötterna och smörigheten infinner sig. Inte störande alls utan balanserat i mitt tycke. Den franska motsvarigheten är självfallet Bourgogne. De franska Chardonnayerna med ekfatskaraktär (och även ofta fatjäsning) har dämpad tropisk frukt, lite mer jästaromatisk. Priserna kan vara ofantligt höga i Frankrike för bra vit Bourgogne. Oftast ber för pengarna i t ex Sydafrika.

Pinot Noir då, denna trendiga, svårodlade druva som blir väldigt olika beroende på var man odlar den. Pinot Noir från Sydafrika är inte vanligt, den saken är klar. Färre än 10 viner sammanlagt finns att tillgå på systembolaget just nu. Färgen är kraftigare än Bourgogne, jag bedömer till medel+ intensiv. Ek, undervegetation och muskotkänslan finns där, men det är nåt annat också som gör sydafrikanen mer robust och kanske inte så finlemmad som en fransk 1er Cru från Bourgogne. För det är den prisnivån vi ligger på i detta fallet. God, absolut. Men...

Slutligen Syrah - denna kung bland druvor som så många tycker om, inte minst vi svenskar. Speglingen till Franska norra Rhône är gjuten! Vinet har en mörkröd, högintensiv färg. En ren och stor doft av lite chark, rök och svartpeppar, möjligen lite björnbär också. Smaken rejäl med bra skjuts i syra och tanniner. Charken och röken igen i en bra längd. Känner ingen backelit, inga artificiella eller boostade/dopade vibbar, utan ett helt ärligt vin i känslan av t ex en Crozes-Hermitage eller en Saint-Joseph. Bra gjord.

Vi avslutar med en snygg bild på en kork från Vins d'Orrance!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar