måndag 9 maj 2011

Provning tema SpanienSpanien har så mycket mer att erbjuda än bara Rioja. Frågar man svenska folket vad de kommer att tänka på gällande Spanien som vinland så utbrister de allra flesta: Rioja! -Det slår aldrig fel.

Denna provning var till för att inspirera till att prova nya spanska viner, såväl vita som röda. Samt kanske att se om vi svenskar känner igen ett Riojavin blint? Som synes på bilden ovan tog vi oss an 4 spanjorer från vänster till höger:

Glas 1
Utseende: Klar, gul, skimmrande, medelintensiv färg.
Doft: Melon, honung, lite krämig men fräsch!
Smak: Halvtorr, lite blommig med fläder, mineralkräm, honung och meloner i en OK längd.
Vinet är verkligen annorlunda för att komma från Spanien. Det här är en Gewürztraminer från DO Somontano. Söker man på systembolagets hemsida efter viner från Somontano får man endast 6 träffar totalt, både ordinarie och beställnings. Så, uppenbart har inte Somontano nån vidare genomslagskraft i Sverige, tyvärr. Det här är ett klart spännande område, det enda i Spanien med så många internationella druvsorter. Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah och till och med Pinot Noir på röda sidan. Chardonnay, viura och aromatisk Gewürztraminer på den vita.
Viñas del Vero Gewürztraminer Colección 2008 (nr 71033), 124 SEK i Beställningssortimentet. Riktigt bra och riktigt kul att få prova!

Glas 2
Ett annat område i Spanien som jag tycker har oförtjänt lite genomslag i Sverige är Rías Baixas. Nordvästra Spanien, Galicien. Här regerar den vita druvan Albariño, och jag måste verkligen säga att jag är överförtjust!
Valdamor Albariño 2010 (nr 72262), 159 SEK i Beställningssortimentet.
Utseende: Klar, ljusgul lågintensiv färg.
Doft: Ren med tydlig citrus, aromatisk med mineral äpple, frisk.
Smak: Torr, frisk fräsch med hög syra, mineral äpple och en liten krydda i en bra längd. Publikfriande och tämligen lätt att tycka om. Fram med räkorna, en klick majo + 2 skivor nyrostat bröd, något litet varv med pepparkvarnen och några droppar citron! Wow, kan inte gå fel. KÖP!

Glas 3
Så går vi över på röda sidan då.
Utseende: En rubinröd, klar medel+ intensiv färg. Tydlig fällning som var svår att dekantera bort, visade det sig.
Doft: En ren doft av vanilj, ek, plommon, nypon, torkad fruk, läderton.
Smak: Stor smak av vanilj, ek. plommon och tork frukt i en bra längd.
Summering: Rioja Old School så det stänker om det. Mogen också.
Sierra Cantabria Gran Reserva 2004 (nr 71673) , 230 SEK i Beställningssortimentet. Nej, då har jag provat betydligt roligare och bättre viner därifrån i den här prisklassen. Då tycker jag absolut att Montecillo Gran Reserva 2003 (nr 6471) för 199 SEK presterar långt bättre.

Glas 4
Utseende: Röd-lila färg, klar och något mer än medelintensiv.
Doft: Örter som salvia, timjan och lagerblad, lite damm.
Smak: Stor med bra skjuts i tanninerna och syran. Plommin och tobak infinner sig i en bra längd.
Sammanfattning: Grenache kommer jag att tänka på.
Les Crestes 2008 (nr 72992), 199 SEK från Priorat. Fin potential har denna och etiketten ser väldigt trendig ut. påsken är ju förbi, men jag skulle absolut para ihop denna till lammsteken. Mycket kryddor och vitlök, smaskens!
Priorat är definitivt ett område på väg upp i Sverige. Finns på bolaget från dryga hundringen upp till över 600 kronor flaskan. Ett vin som jag tycker man ej bör missa är: Finca el Puig 2004 (nr 2737), 189 SEK - Riktigt mycket för pengarna - hög impfaktor och väldigt god.

Spanien har mycket intressant att erbjuda om man bara letar lite!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar