onsdag 28 juli 2010

Grillad lax i skärgården

Kryddgrillad lax med smak av bland annat fänkål var en härlig upplevelse. Till det serverades kokta rödbetor i klyftor med fetaost, ruccola och en förförisk färskpotatissallad. Mmmm. Så nyttigt och så gott. Grillad Halloumi till lyfte det hela ytterligare en nivå.

2 viner provade vi till denna måltid:

Sancerre Les Pierris 2008 (nr 2259), 139 SEK från Roger Champault et Fils. Vi kände klassisk Sauvignon Blanc karaktär, fast inte övertydligt. Domaine Roger Champault är ett familjeföretag som idag drivs av sönerna Claude och Laurent. Med stor nogrannhet görs viner av högsta kvalitet. Familjen eftersträvar att återge områdets karaktär i sina viner. Vilket man lyckats väl med. Sauvignon Blanc druvan får här rikligt med utrymme både i vingården och i det moderna vineriet.
Vinet har fått bra betyg av såväl Aftonbladet som Allt om Mat.

Château Couhins-Lurton Blanc 2006 (nr 99259), 349 SEK från Pessac-Leognan i södra Bordeaux bjöd på en klar gul färg, vacker doft med citrus, krusbär, välintegrerade fat och ljuv rökighet. Smaken klar och tydlig ekfatskaraktär, smörig ton och en lång eftersmak. 240 flaskor kom till systembolaget under hösten 2009, det finns ett fåtal flaskor kvar. Även denna gjord på 100% Sauvignon Blanc. Enligt uppgift lagras den på sin egen jästfällning (sur lie) i 12 månader på 50% nya fat. Ett riktigt höjdarvin om ni frågar mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar