lördag 31 juli 2010

Underbar upplevelse från Dourodalen


Portugal är ett underskattat vinland här i Sverige. Tittar man på Systemets sortiment på Portugisiska rödviner som är tillgängliga året runt (dvs inte tillfälliga nyheter) så finns där endast 14 st röda viner. På vita sidan hittar vi bara 7 st. Jag vill påstå att Portugal kan visa upp några riktiga stjärnskott. Igår provade vi
Quinta Do Vale D Maria Douro Tinto 2005.
Det är ett fruktdrivet, elegant vin med inslag av björnbär, svarta körsbär samt plommon.
2005 var ett år av torka i Duoro med regn 60-70% under det normala. Några av druvorna som används är Tinta Amarela, Rufete, Tinta Barroca, Tinta Roriz, Touriga Francesa, Touriga Nacional och Sousão. Alla druvor handplockas. Samtliga druvor till detta vin trampas med fötterna under 1-3 dagar innan jäsningen tar vid. Vinet lagras sedan 12-18 månader på nya franska ekfat. Pris på denna ligger på mellan €35 - €49 på webben. Jag kom över min flaska på Bolaget för ett bra tag sedan och kommer inte ihåg vad jag betalade, men det borde vara mellan 300-350 SEK.
Färgen djupt röd och tät struktur (tydlig fällning)
Doften extremt fruktdriven med plommon, mogna, mörka röda bär, en fantastisk doft av nyrostade fat! Den lovar mycket, denna!
Smaken fyller upp ordentligt med fruktexplosion, bett i tanninerna (men ej för mycket) och rejäl ekfat och mycket bra längd. Golvad igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar