måndag 12 juli 2010

Les Chênes de Bouscaut Blanc 2007 från Chateau Bouscaut


År 2004 började man göra detta nya andravin på gården Chateau Bouscaut i Pessac-Leognan, Bordeaux. Årligen görs ca 60 000 flaskor av den röda och endast 25 000 flaskor av den vita. Innan 2004 hette det La Flamme de Bouscaut. Vi var en liten grupp och besökte gården sommaren 2009 och det var en mycket positiv upplevelse. Ägorna består av 54 hektar varav 47 för blå druvor och sålunda endast 7 för de gröna. Planterad med 55% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon och 5% Malbec. De gröna druvorna är lika mycket av Sauvignon Blanc och Semillion. Det vita vinet lagras 12 månader på 50% ny ek. Det röda upp till 18 månader.

Vid besöket här blev vi väl mottagna av självaste ägaren som var mycket trevlig, faktiskt en av de trevligaste fransmän jag träffat. En bra och informativ visning och rundvandring följt av en avslappnad provning inne i slottet! Vi fick prova 4 viner 2 vita och 2 röda. Jag köpte:
Chateau Bouscaut Rouge 2005 (Grand Vin)
Chateau Bouscaut Blanc 2005 (Grand Vin)
Les Chenes de Bouscaut Blanc 2007 (Second wine)
Igår var det dags att öppna och prova:


Färgen gyllengul, klar och mycket snygg. Vinet förutsätts göras på 50% Sauvingon Blanc och 50% Semillion och med ekfatslagringen får det en mycket angenäm doft som först påminner om Chardonnay, men efter lite analyserande har andra syror och aromer. För att vara ett andravin, mycket imponerande. Smaken härlig, frisk med ljuva ektoner och en lång och bra eftersmak. Stekt eller grillad fisk det perfekta valet, men till en bit paj fungerade den alldeles utmärkt upptäckte jag. Ett riktigt fynd visade det sig. 2:a vita vinet kostade €14 per flaska när vi var där. 1:a vita vinet €30. På röda sidan samma pris och prisskillnad.

Har ni chansen, åk dit. Vinerna kommer inte till SB.
Detta är en doldis i Pessac-Leognan.
Château Bouscaut - 33140 CADAUJAC - FRANCE
www.chateau-bouscaut.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar