söndag 3 oktober 2010

Bordeauxprovning i Gamla Stan



















Så var det dags att bränna av en riktigt fin Bordeauxprovning i Gamla Stan. Förväntningarna var minst sagt höga när vinerna var upphällda och stod där och väntade på oss. Många Bordeauxprovningar som jag varit på tidigare har saknat en viktig sak, nämligen ett referensvin. Detta för att man ska förstå storheten i de viner man provar. Ett vin som kanske inte presterar så bra i en provning behöver inte alls, på något sätt vara ett dåligt vin. Som referensvin i denna provning använde vi en gammal trotjänare på systembolaget.

Referensvin:
Château de Seguin 2006 (nr3958) - Bordeaux Superieur.
Bordeaux Superieur betyder liksom AOC Bordeaux att druvorna kan komma från hela regionen Bordeaux. Skillnaden för Superieur är att vinstockarna är äldre och att vinet måste "fostras" dvs lagras minst 12 månader (fat eller flaska) innan försäljning. Vinet kostar 89 SEK. Detta vin har 45% cabernet sauvignon, 45% merlot och 10% cabernet franc. Det finns en storebror till detta vin som heter Chateau de Seguin Cuvée Prestige, Merlotdominerad, för 127 SEK värd att prova.

Glas 1 - Chateau Talbot 2006, St Julien 4:e Cru Classé
Denna såldes på SB (Bordeauxsläpp) under hösten 2009 och man fick betala 412 SEK. Detta var en riktig överraskning! Doften var riktigt förföriskt stor med fin fatintegration, och riklig frukt. Väldigt tillgänglig redan nu och har mycket fin potential. År 2006 från Bordeaux är ju fortfarande att betrakta som ungt. Mycket bättre än väntat.

Glas 2 - Chateau Croizet-Bages 2000, Pauillac
En liten besvikelse i denna uppställning. Fällningen ovanligt stor, större än de äldre vinerna i denna flight. Men visst, vinet hade klara mognadstoner och balanserade tanniner, men det utmärkte sig inte speciellt i detta sällskap. 275 DKK

Glas 3 - Clos du Marquis 1996, St Julien
2:a vinet till Chateau Leoville Las Cases (2:a Cru i St Julien) som brukar kosta 2000-3000 SEK när det släpps på SB. 2:a vinet betalade jag 550 DKK för, måhända ett överpris. Vinet mycket bra, moget och levererar verkligen. Men jag kan inte motivera priset.

Glas 4 - Chateau Feytit-Clinet 1998, Pomerol
Den här har vi provat tidigare och skrivit om. Det står sig mycket bra i denna flight med sina lite syltiga toner och lite mer robusta stil tänker jag direkt på östra Bordeaux - Pomerol där Merlot regerar. 399 SEK i Systembolagets beställningssortiment är rena brakfyndet som sagt. 85% Merlot och 15% Cabernet Franc. Lagrat 18 månader på 20% nya fat. Alldeles underbar utvecklad stor doft med mogna röda bär, fin fatintegration, cederträ, någon syltighet i bakgrunden. Smaken rund, härligt fyllig med plommon, tobak, ceder och fin mogen frukt i ett långt balanserad slut.

Glas 5 - La Grange Neuve de Figeac 1996 , St Emillion
2:a vinet till Chateau Figeac med status St Emilion 1er Grand Cru Classé B. Detta vin skiljde sig från de övriga genom att vara ljusare i färgen. Färgen visade tydlig mognad och var tegelröd. Smaken lättillgänglig och var klart omtyckt av publiken. Jag betalade 229 DKK för denna och det kändes absolut prisvärt! Mer än så. Det här vinet tyckte jag var en stor behållning i provningen.

Glas 6 - Chateau Gruaud Larose 1995 , St Julien
2:a Cru klassat slott. Här var det riktig vinupplevelse! Väldigt finstämd Bordeaux med urskiljbara dofter och smaker - intressant! Mörk frukt, cederträ, rostade fat, blyerts, cigarr och mer.... alltsammans väldigt balanserat och det håller verkligen ihop. Imponerande vin som är ett av de bästa Bordeauxviner jag provat. Egendomen planterad med 57% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 8% Cabernet Franc, 3% Petit Verdot och 2% Malbec. Vinet ser 18 månader på 50% ny fransk ek (Alliers och Nevers) och den årliga produktionen ligger på ca 25 000 lådor. 599 DKK gav jag för denna så den var den dyraste för denna gång - men den var bäst!

Referensvinet var helt PLATT när vi återvände till det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar