lördag 2 oktober 2010

Älgbiff med ugnsrostade rotsaker....

Middagsdags - Fredagsmiddag.

Älgbiff med ugnsrostade rotgrönsaker, bädd av potpurri av svamp, knaperstekt bacon och lök. Till detta en portvinssås. Jag ville verkligen försöka rama in hösten som ni kanske förstår. Vinvalet då, jag stod och vägde mellan 2 alternativ.
Det ena en Gigondas från nyhetssläppet 1 oktober: Domaine du Pesquier Gigondas 2007 för 145 SEK. Läste nånstans att den ska vara som en Châteauneuf-du-Pape, fast mer skonsam för plånboken. Kollar man på druvsammansättningen så ger det klara södra-rhonedalen-vibbar. 75% grenache, 20% syrah och 5% mourvedre. Domaine de Pesquier är familjeägd och egendomen omfattar 17ha vinodlingar. Väldigt nyfiken på denna.

Det andra alternativet var en Rioja - New school:
Roda Reserva 2005 - från Bodegas Roda S.A. Grundat 1987, nya supermoderna bodegan klar för vinproduktion 2001 och en av bodegorna som går i bräschen för den nya stilen i Rioja. 150 Ha. Vinlagringen sker uteslutande på fransk ek varav 50% är helt ny och 50% 2:nd fill . All skörd sker för hand av ca 40 stycken återkommande skördearbetare. Jäsning sker på ektank. RODA och RODA I släpps som ”reserva” och lagras därför 12-16 månader på fat, följt av 20-24 månader på flaska innan försäljning. Blandningen i Roda Reserva 2005 består av 85% tempranillo, 9%graciano och 6% garnacha.

Jag kopplade ihop svampen + rotsakerna = undervegetation, med Riojan. Å andra sidan mycket nyfiken på vad Gigondas hade att erbjuda. Har faktiskt nästan inte alls provat viner från denna appelation. Efter moget övervägande föll valet till slut på spanjoren.

Drog korken och dekanterade omsorgsfullt. Efter ca 45 minuter, en ljuvlig och stor doft som skiljer sig från den traditionella Rioja-stilen. Redan utseendet säger något helt annat än den traditionella stilen. Mörk, högintensiv, tät struktur. Ingen dill och inga lädertoner, torkad frukt och nypon som man så många gånger sniffat sig till och alla Rioja-lampor blinkat febrilt. Här istället sötfruktiga mörka bär, välintegrerad fatkaraktär, kryddigt med tobaksinslag. Smaken fyller upp ordentligt, klart "full-body". Balanserade tanniner och en mycket bra längd. En fantastisk upplevelse. Från och med nu älskar jag Bodegas RODA. Betalade 249 SEK för den när den kom på bolaget. Den har gått upp till 289 och det är årgång -06 som gäller i beställningssortimentet. Roda I Reserva 2005 betalade jag 399 SEK för och de har nu stigit i pris rill 449 SEK - håll i hatten. Vinet passade utmärkt till middagen och det blev ovationer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar