måndag 27 september 2010

Ch9-frossa i Gamla Stan


Hösten är här. Dags att närma sig de där härliga höst-rätterna igen. Vilt, grytor och stekar. Mm. Kanske svärmor kommer på besök? Då är det dags att ladda med Lammstek och Châteauneuf-du-Pape! Kan inte gå fel.

Vi tog oss an en flight på 4 Châteauneuf-du-Pape viner. 3 av dem välkända från systembolagets hyllor, den 4:e mindre känd, men gjort på gamla vinstockar (vieille vignes). Intressant att prova dessa mot varandra samt se hur de stod sig mot det sista vinet.

Glas 1 - Domaine du Vieux Lazaret 2007 (nr 2211), 194 SEK
En klassiker och helt fantastiskt att den kan finnas i standardsortimentet. Detta vin skäms inte alls för sig och det har allt det som en Ch9 ska ha - Örtigheten, liten lakritston, pepprighet & alkohol. Men det fanns andra som presterade bättre i denna uppställning.

Glas 2 - Château Mont-Redon 2006 (nr 2811), 228 SEK
Något ljusare en sin föregångare.... Hm, måste bero på den höga andelen Grenache. Grenache 65%, syrah 15%, cinsault 10%, mourvedre 5%, counoise och muscardin och vaccarese 5% tillsammans. I denna upplevde jag mer urskiljbara örter, typ salvia, timjan mm. Det är kanske det man betalar för.

Glas 3 - Xavier Châteauneuf-du-Pape 2008 (nr 6267), 219 SEK
Detta vin övertygar! Här fanns det mer av allt, fat, alkohol och örter. har provat deras 2007:a och föll pladask, de måste nyligen ha bytt årgång. Xavier gör även en lyxvariant (prestigevin) som heter Cuvée Anonyme Får ni chansen så prova det för det är flera resor godare än deras "standard- Ch9". Pris på den tror jag ligger på runt 300-350 SEK.

Glas 4 - Châteauneuf-du-Pape Grande Réserve Vieilles Vignes 2005 (nr 89540) från Domaine la Boutinière Pris 288 SEK i beställningssortimentet, vinstockarnas snittålder är 100 år. Även på denna kunde vi notera en ljusare färgnyans - som beror på den högre andelen Grenache. Druvsammansättningen: 80% grenache, 10% cinsault, 5% mourvèdre, 5% syrah och andra druvor från appellationen. Ni känner säkert till att det är tillåtet att använda upp till 13 olika druvsorter i denna appelation. 2 egendomar envisas med att använda samtliga när de gör sitt vin och de är Chateau de Beaucastel och Clos de Papes.

Xavier i glas 3 fick klart flest röster, jag lutar nog åt 4:an med dess finlemmade stil och att den vinner i längden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar