torsdag 9 september 2010

Spanienprovning i Gamla Stan


Denna gång var det dags att prova 4 representativa viner från Spanien. Vi hade 1 vin från Penedés, 1 från Rioja, 1 från Ribera Del Duero samt 1 från Priorat. Detta för att kunna få en bra referens av vad Spanien kan erbjuda. Vi svenskar är ju så gott som "uppvuxna" på Riojaviner. Under 1980-talet var de vinerna storsäljare på SB. En intressant idé var om publiken kunde identifiera vilket av de 4 vinerna som var Riojavinet.

Glas 1 - Jean León Cabernet Sauvignon 2005 (nr 85653), 169 SEK. Från storproducenten Torres och återfinns i Beställningssortimentet. Ett ganska slätstruket, men fruktigt och lättgillat vin, men inte i detta prissegment. Vinaet kammade hem 0 röster som favorit.

Glas 2 - Resalte Crianza 2000 (nr 75319), 195 SEK. En Crianza från Ribera Del Duero betyder att vinet lagrats 2 år varav minst 12 månader på fat. Denna har förstås en lång flasklagringstid vilket tydligt märks på mognadstonerna. En tydlig fällning kunde observeras. Ett par personer hade denna som favorit. Själv tyckte jag vinet bar bra, men har hittat många andra viner från denna region (och i detta prissegment) som varit klart mer spännande.

Glas 3 - Marqués de Murrieta Ygay Reserva 2003 (nr 2612), 129 SEK. ALLA Riojalampor tända. Året 2003 var varmt. Det gynnade detta vin för det smakar bra för Bodegan och för pengarna. Murrieta är en av de äldsta och mest klassiska Riojaproducenterna. Jag vill absolut uppmuntra till ett besök på deras fina hemsida och deras Virtuella Tour. Här är man traditionella och använder fortfarande Amerikanska ekfat för lagring. Fler och fler lämnar detta och använder istället Franska 225 liters Barriques. Detta vin fick klart flest röster som favorit och hela 10 personer pekade ut detta som Riojavinet. Det måste sitta i ryggmärgen på något vis.

Glas 4 - Costers de Mas Igneus 2000 (nr 74775), 349 SEK. Från Priorat. KORKSKADAT! Idag var vi med om något ofantligt oturligt som 2 korkskadade flaskor. Första flaskans kort smulades sönder redan vid dragandet och jag började redan ana oråd. Visst, mörk, nästan möglig vått papp och unken källare. Liten klor-ton som gjorde mig helt säker. Andra flaskan...... Nej, död den också. Vi hällde upp och väntade en god stund. Nej, denna är defekt även den. Korken svampig. Jag hade att välja på att ersätta detta vin på provningen med antingen en Châteauneuf-du-Pape eller ett Bordeauxvin. Vilken tror ni jag valde och varför?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar