fredag 3 september 2010

Chateau Durfort-Vivens 1999, MargauxChateau Durfort-Vivens är ett (av fem) 2eme Grand Cru Classé slott i kommunen Margaux. Margaux har bara ett 1er Grand Cru slott och det är förstås Chateau Margaux. Ch Durfort-Vivens förfogar över 32 hektar och man planterar 70 % Cabernet Sauvignon, 20% Merlot och 10% Cabernet franc i vingården. Man lagrar sitt 'Grand Vin' på 40% ny ek. Sedan 1992 är Gonzague Lurton ägare.


Årgång 1999 är gjord på 68% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot och 12% Cabernet Franc och sägs vara en av slottets bästa årgångar de senaste 20 åren. Lagras 18 månader på 40% nya barriques. De har haft olika andra-viner genom åren, den senaste och nu gällande etikett ska vara Vivens Rouge och har tidigare kallats Domaine de Cure-Bourse. Så, då var det dags att prova. Vi köpte denna flaska på systembolaget för flera år sedan.

Korkar försiktigt upp, och hela korken är intakt. en första sniff i flaskhalsen..... Mmmm, visst den är med. Spännande. Dekanterar omsorgsfullt och vi kan urskilja en bottensats, dock ej så speciellt stor. Efter ca 1 timmes luftning har det hänt saker!

Utseende: Klar, rubinröd med svad dragning åt tegel.
Medelintensiv, svag fällning även efter dekantering.

Doft: Ren, Mogen. Frukt, något dämpad svartvinbär,cederträ, stall, plommon och välintegrerad ek.

Smak: Ren, Mogen. Tydlig syra, balanserade tanniner, Frukter såsom plommon, svartvinbär. Tydlig och mild ekfatskaraktär som inte tar över. Meddellång eftersmak.

Sammanfattning: Visst är detta en Bordeaux av klassiska mått. Mycket välgjort och avrundad. Charmigt och lockar till mersmak. Däremot inte så muskullöst. Vinet kan utvecklas mera med tiden men är fullt lämpligt att drickas nu.

Genomsnittligt pris på webben är 324 DKK (ca 422 SEK) och det var inte vad jag betalade. Vill minnas att jag köpte detta vin på Systembolaget nån gång 2006 och betalade 279 SEK tror jag. Vi drack detta vin till lammköttbullar och saffranspasta med grönsaker. Det var en bra upplevelse och jag är glad att jag äger en flaska till. Sista glaset var bäst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar