måndag 27 september 2010

Winemakers Dinner på Källhagen

Så var det då dags för Vinmiddag på Källhagens Värdshus på Djurgården. Denna kväll gästade den Chilienske producenten Viña Canepa med en imponerande vinlista. Den utmärkta presentationen av hela middagen med alla rätter och viner stod Michel Jamais för. Canepa grundades 1930 av Giuseppe Canepa som flyttade till Chile från Italien. Under åren har man byggt upp och utvecklat ett imponerande vineri. Nu verkar det som att man är intresserad av att lansera på svenska marknaden. Med tanke på den range av viner och kvaliteten tror jag absolut inte det kommer att bli några som helst problem att lansera i Sverige. Vinerna håller hög kvalitet och prisnivån är helt rimlig.

Menu

Förrätt:
Terrin på lättrimmad Pilgrimsmussla "Klorofyll" med en mild Citronholandaise.
Vin: 2009 Finisimo Sauvignon Blanc

Varmrätt 1:
Smörstekt Gös med Skummande svampsås, Jordärdskocka och äpple.
Vin: 2008 Reserva Privada Chardonnay

Varmrätt 2:
Medaljong av Kalvinnanlår med Ragu på Rotfrukter och örtsalsicca med en sky med salvia och bladpersilja.
Viner:
2009 Reserva Privada Sangiovese Carmenère
2008 Genovino Carignan
2008 Reserva Privada Syrah


Varmrätt 3:
Majskyckling med Vinbärsbräserade Oxkinder samt en puré av Mandelpotatis, palsternacka och persiljerot.
Viner:
2008 Finisimo Cabernet Sauvignon
2007 Magnificvm Cabernet Sauvignon


Dessert:
Kaffe och Macarons

Som ni förstår gick denna middag ej av för hackor och vi var djupt imponerade av köket. Maten var helt perfekt och vinerna passade helt perfekt till. Deras Sauvignon Blanc var helt torr och krispig och absolut perfekt val till pilgrimsmusslan.
Den perfekta kombon till stekt fisk är ju fatlagrad Chardonnay. Denna var gjord av 2 olika, en ekad och en oekad som man sedan blandat. Deras Chardonnay var bra, en typisk "Nya Världen" med exotisk frukt. Helt Ok, ej mer.

3 röda viner till kalvmedaljongen. Syrahvinet var klart bäst. En blandning mellan en Crozes-hermitage och en Aussie Shiraz ungefär. Man fick lite av båda i detta vin. Druvblandningen Sangiovese och Carmenère kändes intresssant, men lite udda och vinet tillhörde inte våra favoriter. Vinet från 2008 med Carignan kändes eldigt och även det udda för att komma från Chile.

Så, Grande Finale! 2008 Finisimo Cabernet Sauvignon var min klara favorit under denna middag och jag blev förvånar över priset 119 SEK per flaska, kan det verkligen stämma? Jag var beredd på 300 kronorsklassen, minst. 2008 Magnificvm var mycket bra, skulle definitivt vinna på några års lagring.
Ska försöka beställa en låda av Finisimo Cabernet Sauvignon. Importören heter Interbrands Nordic. Kolla->

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar