söndag 5 september 2010

CORTON Grand Cru "Clos des Fiètres" 2004, Michel Picard


Vi var och besökte Michel Picard under sommaren 2008 och det var en av de bästa vingårdarna vi var på den vinresan. Läs vidare om MICHEL PICARD. Lördag kväll och det var dags att korka upp en Grand Cru. Druvorna till detta vin skördas för hand och druvorta selekteras. Kallmaceration före jäsning på ståltank i 20-30 dagar. Vinet lagras i 18 månader i 100% ny fransk ek på sin egen jästfällning med regelbunden "battonage".
Provning efter ca 1 timme på karaff.
Utseende: Klar, röd färg med begynnande mognadston åt tegelröd. Låg-medel intensitet.

Doft: Ren, stor, intensiv doft av svart och röd frukt, undervegetation, svamp och som skog där det nyss regnat. Välintegrerade och balanserad ekfatskaraktär.

Smak: Ren , mycket elegant med röda frukter. Syran balanserad, tanninerna behagliga, Tydlig ekfatskaraktär och ett ljuvligt slut.

Kommentarer: En av de bästa Pinot Noir viner vi någonsin provat. Helt fantastiskt! Vinet kan klara några år till i källaren, men jag tycker det absolut kan drickas nu.

Flaskan kostade €50 på plats i Bourgogne. Vi avnjöt detta vin till stekt fläskfilé med en kantarellsås, lite västerbottenost på toppen och kokt jasminris. Passade perfekt. Har ni vägarna förbi Michel Picard i Chassagne-Montrachet, Bourgogne, så stanna och fyll bilen. Deras vita viner är också helt fantastiska. De har en Saint-Aubin 1er Cru som verkligen måste upplevas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar