lördag 16 oktober 2010

Vitvinsprovning med lite udda druvor och vinländer

Vi samlade ett gäng för att blint prova vita viner och försöka identifiera rätt druva. Ingen lätt uppgift visade det sig, man provningsledaren hade inte gjort det lätt. 6 vita viner mötte oss. En intressant aspekt och vits med denna provning var att det finns druvsorter som liknar varandra, mer eller mindre. Det är inte alltid vad man tror. En annan idé med denna provning var att vå prova lite ovanligare viner, från lite ovanligare delar av världen. Flighten löd:

Glas 1 - Marqués de Riscal 2009 (nr 6001), 74 SEK alla butiker.
Denna en spanjor från DO Rueda. Druvsorterna till största delen Verdejo, men även stänk av viura. Alltså, maken till Sauvignon Blanc-liknande vin får man leta efter. Prova själv och se. Hela gruppen hade denna som en SB. Den har verkligen alla drag av Citrus, hög syra, nässlor och grönt gräs som de brukar ha, men alltså INTE en Sauvignon Blanc. Snopet värre. Samtidigt intressant att lära sig att det finns druvor som liknar varandra, ja kanske till och med är identiska i utseende, doft och smak.

Glas 2 - Domaine Gerovassiliou Viognier 2009 (nr 94546), 179 SEKDen riktiga högoddsaren, en ekfatslagrad Viognier från Grekland. Vem kan pricka in det? Detta vin var mycket intressant och bjöd på en fin krämighet. Välgjord och spännande. Detta är en tillfällig nyhet från 1 sept släppet. Helt klart en av provningens mest intressanta viner.

Glas 3 - Lieser Niederberg Helden Riesling Spätlese 2008 (nr 95592), 189 SEK. En klassisk Mosel-Riesling! Mycket finstämd och lite spritsig vid upphällandet, som sedan snabbt försvann. En Spätlese med en nästan torr karaktär och omisskänlig Riesling doft och smak. 7,5% alc som det ju kan vara i Tyska QmP viner eftersom chaptalisering ej är tillåten (därav den lägre alkoholhalten). Detta vin var inte så svårtippat.

Glas 4 - Elephant Hill Chardonnay 2009 (nr 94249), 95 SEK utsett till provningens mest prisvärda vin(vinet är faktiskt prissänkt från 119 SEK). Från Hawke´s Bay, Nya Zeeland. Här hade vi en typisk nya världen -Chardonnay med mycket tropisk frukt och ek. Smör och nötter i bakgrunden borde göra detta vin som idealpartner med stekt fisk eller grillade skaldjur, typ Gambas. Tillfällig nyhet och nästan slutsåld på SB.

Glas 5 - Savigny-lès-Beaune Premier Cru Hauts Marconnets 2007 (nr 95058), 269 SEK. Denna var väldigt anonym till en början och först efter ett tag började vi känna "Sur-lie" karaktären och krutröken samt de gräddiga faten. Har provat betydligt bättre vit Bourgogne i denna prisklass så för mig var det nog en liten besvikelse. Kul att ha provat, men ingenting jag springer och köper igen om man säger så.

Glas 6 - Tahbilk 1927 Vines Marsanne 1999 (nr 94508), 179 SEK. Australien. Provningens häftigaste vin, helt klart. Färgen avslöjade inte alls åldern på vinet, som förstås innehåller 100% Marsanne. Tahbilk har 150-årsjubileum iår och då släpptes det ett sånt här vin. Tillfällig nyhet och man måste till Regeringsgatan för att få tag på det. Väldigt speciell smak av vax och honung utan att vara sött, syran var förvånansvärt frisk. Alkoholhalten på låga 10,5%. Ett svårt vin att ha med på en provning, men superhäftigt att få prova. Vinet kunde lätt förväxlas med en Riesling.


Tack ska ni ha för en mycket trevlig provning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar