onsdag 2 juni 2010

3-rättersmiddag med vinprovning tema Italien

Så var det dags att genomföra en företagsaktivitet. Vinprovning med tillhörande 3-rättersmiddag tema Italien för 14 personer.

Det var i huvudsak 3 vinregioner som vi provade vin ifrån: Piemonte, Toscana samt Valopoicella. Företaget skulle fira av en anställd i gruppen som inom kort ämnar gå i pension. Vi hade följande stora uppställning av viner under kvällen:

Fördrink/dryck till förrätt
Rotari Brut Riserva (nr 7567) – magnumbutelj 1,5 L, 199 SEK
Förrätt: Gratinerad chevre med honung och ruccola

Provning
1. Bolla Le Poiane Ripasso (nr 22320), 109 SEK - Valpolicella
2. La Velona Rosso di Montalcino 2008 (nr 2328), 139 SEK - Montalcino
3. Langhe Nebbiolo Fontanafredda (nr 22300), 99 SEK - Langhe, Piemonte
4. Ghiaie della Furba 2004 (nr 94190), 295 SEK - Toscana (supertoscanare)
5. Castello di Brolio 2006 (nr 96567), 309 SEK - Toscana Chianti Classico

Varmrätt
Baconlindad ugnsbakad kyckling med rostade rotsaker för säsongen med ljuv örtcreme.
Dryck till maten blev glas 3 - Langhe Nebbiolo Fontanafredda

Dessert
Äppelkaka med doft av kanel samt vaniljsås
Dessertvin
Moscato d'Asti Cascinetta 2009 (nr 94165), 129 SEK - Moscato d'Asti, Piemonte


Rotarin öppnade på ett smakfullt sätt hela middagen med sin friska och fräscha framtoning denna varma 1 junidag. Detta måste vara en av de mest prisvärda bubbel (icke-champagne) på systembolaget idag! Det är dessutom väldigt trevligt att servera ur en magnumbutelj som ser så festlig ut. Vinet ackompagnerade dessutom Chevren bra och man kände ett klart lyft.

Under själva provningen fick glas 4 och 5 flest röster - ganska väntat eftersom de var de i särklass kraftigare vinerna och även med högst prislapp.
Glas 1 från Valpolicella hade klara körsbärstoner, liten ekton och en örtighet, en typisk Valpolicella till pastan eller pizzan.

2:an från Montalcino hade liten tegelnyans, tydlig doft av plommon, körsbär, läder - nästan så man skulle kunna tro att vinet var äldre. För pengarna absolut ett bra vin!

Glas 3 bjöd på en intressant doft av fat, körsbär och örter - möjligtvis någon ton av viol. Den var typiskt piemonte-stram med kryddor, läder och fat mot slutet. Bra vin (som även gick utmärkt till maten sedan).

I glas 4 märktes det tydligt att vi jackar upp några nivåer. Färgen var extremt mörk, tät och högintensiv. Doften slog starkt och angenämt av svartvinbär, härliga integrerade fat, cederträ, tobak. Wow. Detta är tydliga Cabernet Sauvignon tecken. Smaken underbart kraftig med liknande doften svarta vinbär, ceder och tydlig fatkaraktär. En supertoscanare med druvblandningen: 60% cabernet sauvignon, 30% merlot och 10% syrah. I skrivande stund <40 flaskor kvar i sverige.

Sista glaset - en klassiker. Castello di Brolio 2006 som hade nylansering i denna årgång den 3 maj. Jag har provat både 05:an och 04:an men måste säga att denna nya årgång är mycket bra, möjligtvis kan 2005 vara något litet snäpp godare. I årgång -06 har man druvblandningen: 80% sangiovese, 10% merlot och 10% cabernet sauvignon. Man kan undra om de medvetet har lagt sig precis på gränsen för att ha kvar DOCG statusen? Över huvud taget ett mycket bra vin som lämpar sig bra som bröllopsgåva eftersom det vinner bra på lagring. 1 flaska att öppna nu och 1 till den 5 eller 10-åriga bröllopsdagen?

Dessertvinet var väldigt intressant. När jag öppnade denna flaskan med korkskruven så for korken upp nästan som på en mousserande. Korken var alldeles kon-formad. En söt, frisk doft av fläder, honung och mandarin! Klart spritsig, ljuv i munnen med en ton av päron, honung och fläder i smaken. Passade perfekt till äppelkakan och endast 5.5% alkohol. Väldigt roligt vin att ha med på slutet och gav Piemonte sista ordet i denna provning!

Gästerna kändes klart nöjda!

1 kommentar:

 1. Hej! Vilken intressant blogg! Väldigt levande och målande. Undrar ifall man får be om tips med en tankenöt?

  Skulle vilja hitta en god dryck som man kan sitta och smutta på, eventuellt till en god knäckig äpplekaka, men även solo.

  Rom etc är gott, men alldeles för spritstarkt för min smak. Muscatelviner brukar vara väldigt goda, men är ju så himla söta.

  Skulle vilja hitta den perfekta drycken att snöa in på, något som är lagom sött, lagom starkt (ca 15-18%) gärna lite knäckigt/bränt/fruktigt/honung men ej rökigt.

  Vore enormt tacksam för tips! :-)

  SvaraRadera