torsdag 17 juni 2010

4 vinstilar från ett och samma vinland

Denna provning var till för att visa upp 4 olika vinstilar från ett och samma vinland och hur dessa återspeglas i Frankrike, det land som de flesta vinbönder ser upp till. Vi provade 2 vita och 2 röda och Sydafrika var vinlandet. Känns ju lite inne nu med fotbolls VM och allt. Ja just det, Sverige är ju inte med ja....

Glas 1 var klart ljusast av se två vita vinerna. Klar och gav direkt ett relativt ungt intryck. Doften bjöd på en solklar krusbär, citrus, fläderblandning som direkt lät tankarna fara till just en speciell druvsort. Smaken bekräftade doften, hög syra, tydliga krusbär, nässlor och svartvinbärsblad. Det måste bara vara en Sauvignon Blanc:
Zevenwacht Sauvignon Blanc 2009 (nr 94180), 85 SEK och stilen som återspeglas är förstås Sancerre-vinerna från Loiredalen. Ofta är nya världen vinerna tydligare än de från t ex Frankrike. På SB börjar Sancerrevinerna på ca 150 SEK så det är ju lite rabatt. Möjligen får man lite mer mineral i Fransosen.


I 2:an var det en helt annan stil. En klar, gul färg som skiljde sig från glas 1. Doften var stor och slog till tydligt med rostade ekfat, vanilj, tropisk frukt. Wow vilken skillnad. Smaken, ja som väntat en redig ekfatskaraktär och tropisk frukt, nötter och bra längd: Oak Valley Chardonnay 2009 (nr 2047), 149 SEK. Denna har vi ju provat flera gånger nu och skrivit om tidigare här på bloggen. I denna uppställning tyckte jag den stod sig bra och utgjorde en klar skillnad från de övriga vinerna. Kronstam i DN gillar även denna, som har fått betyget "Fynd i sin prisklass" och jag kan inte annat än att hålla med. Fram med stekt/grillad fisk och färskpotatisen! Motsvarighet i Frankrike: Vit Bourgogne från Cotes de Beaune.


Glas 3 var oerhört tät och sammansatt, mörk. Kommer här rök och bränt gummi tänkte jag som de sydafrikanska vinerna ofta har. Men icke. En angenäm koncentrerad svartvinbärsdoft var det första jag reagerade på. Välintegrerade rostade fat det andra. Cederträ, nyvässad blyertspenna och ngn vaniljton. - Cabernet Sauvignon! Smaken väldigt insmickrande, som värsta USA cabben. Välgjord och sammansatt och trevlig lång eftersmak. Tankarna gick till Bordeaux direkt. Rijk's Cabernet Sauvignon 2004 (nr 94211), 219 SEK. Nyhet 1 juni. Ett år och nio månader på 300-liters franska ekfat, varav 70 procent var nya, och resterande 30 procent var andragångsfyllda. Rijks Private Cellar grundades av Neville och Sonja Dorrington. Namnet är en hyllning till Rijk Tulbagh, guvernör över Kap mellan 1751 och 1771. Vinmakare är Pierre Wahl. Stilen är ju inspirerad från Franska Bordeaux. Detta var min favorit. Som gjord för Söndagssteken och för att charma svärmor.

Sista glaset. Utseendet kraftigt mörkt, nästan blårött. Ingen fällning kunde urskiljas. Nosen bjöd en klassisk deja-vu: Vitpeppar, charkuterier, rökig, rostade fat och eneträ i bakgrunden. TMV Swartland Syrah 2007 (nr 99061), 189 SEK Färgen är ju lite olik, men i övrigt påminner detta vin stilmässigt mycket om Norra Rhone, typ Crozes-Hermitage eller liknande. Mycket gott vin, perfekt grillvin för lammkött, nötkött eller till vilt.Vi kan konstatera att Sydafrika briljerar när det gäller kvalitet och prisvärdhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar