onsdag 16 juni 2010

Spontanbesök på Wijnjas Ost- och vinkällare

Ibland känner man för att spontant prova ett par viner (med eller utan tillbehör) och känna den där lyxen på egen hand. Jag slank in på Wijnjas för att se deras vinlista. Här är man tillmötesgående och trevliga och kan servera alla viner på glas till ett rimligt pris. Enligt Sommerieren har de en human prissättning på deras viner. Ostar är deras primära och stora nummer och fram tills 2008 kunde man komma hit och ta med sig det man ville dricka. Nu har de eget alkoholtillstånd vilket betyder att de erbjuder och säljer de sorters drycker som kan passa deras enorma utbud av ostar. Deras Ostbuffé för 10 personer med 25 olika sorters ost, charkuterier mm torde vara en sent glömd upplevelse. Koppla ihop det med ett vinpaket på ca 4-5 viner och man borde vara nära himmelriket.

Så var det dags för mig att bestämma mig. Hela 8 Bordeauxviner, imponerande. Eftersom jag är väldigt svag för Bordeauxviner så kunde jag inte motstå att prova 2 st. En lite enklare (men absolut inte dålig) för att sedan prova ett höjdarvin. Mina val:

Glas 1 - Château Clarendelle 2005 (ägs av ryktbara Chateau Haut-Brion), med en intressant blandning på 82% Merlot 5% Cabernet Franc och 13% Cabernet Sauvignon. Ovanligt för att vara en AC Bordeaux.

2005 ett bra år i Bordeaux - det vet vi ju. Vinet fortfarande ganska ungt - kan sparas länge till. En fin doft av franska ekfat, cederträ, ngn syltighet, mogen frukt. Smaken bra med återhållna tanniner, fin balans och en OK längd.

Glas 2 - Château Feytit-Clinet Pomerol 1998 - förväntningarna var ganska höga. Denna finns faktiskt på SB beställningssortiment och jag måste säga att priset 399 SEK för er så här bra 12 år gammal Pomerol är rena brakfyndet.
Förstås så behövde denna en bra nypa luft innan den kröp fram och överraskade mig mycket positivt. Som väntat innehöll denna ingen Cabernet Sauvignon alls utan 85% Merlot och 15% Cabernet Franc. Lagrat 18 månader på 20% nya fat. Alldeles underbar utvecklad stor doft med mogna röda bär, fin fatintegration, cederträ, någon syltighet i bakgrunden. Smaken rund, härligt fyllig med plommon, tobak, ceder och fin mogen frukt i ett långt balanserad slut. Absolut klar och mogen att dricka nu. Svårt att säga om den blir bättre, varför chansa? En gryta eller stek av lamm eller nöt borde vara den perfekta kombon till detta vin. Tacksamt vin att ha med på en provning.

Det kommer att vara en så kallad osttömning här den 24 juni. Då bjuder de ut ostarna och man får köpa till sin dryck. Inför deras sommarstängt fram till mitten av augusti. Detta är ett ställe vi återkommer till, definitivt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar