fredag 4 juni 2010

Rioja gammalt och nytt

Denna provning var till för att dels få uppleva de på sina håll nästan 30 år gamla vinerna och dels få jämföra dem med den nya stilen. Mot slutet av 1990-talet började en ny generation producenter dyka upp i Rioja. Likt supertoscanarna börjar man blanda i andra druvsorter än t ex Tempranillo, Garnacha och Graciano. Kolla in druvblandningen i sista vinet. Vi var 7 personer som genomgick följande sextett från 5 olika Bodegor.

Bodegas Montecillo

Montecillo är den tredje äldsta bodegan i Rioja och grundades redan 1874. Det tidigare namnet Alejandro Navajas Bodega Hijos de Celestino Navajas byttes strax innan Osborne köpte egendomen. Som så ofta med nya ägare så investerade även Osborne i både nya marker samt vinanläggning. Med innovativ vinmakning och ständigt sökande efter förbättringar är Bodegas Montecillo en legendarisk producent på många sätt. Bla så var Montecillo det första spanska vinet som var tillgängligt på den svenska marknaden. Montecillo äger idag inga egna vingårdar utan köper istället av långtids kontrakterade odlare. På så vis kan de alltid köpa det bästa som årgången har att erbjuda. Dåliga årgångar så händer tom att de inte producerar något vin alls. Det egna tunnbinderiet förser företaget med ekfat av fransk Allier ek. Vinerna från denna producent är klassiska med lång fatlagring och även flasklagring men tack vare mycket noggrann fatlagring. Ligger i Rioja Alta.

Glas 1 - Montecillo Gran Reserva 2001, ca 199 SEK på SB finns bara årg 2003 nu.
Lagrad 30 månader på fat – resterande på flaska.
Intensiv och nyansrik bouquet med inslag av kryddor, mörka bär och cederträ. Smaken är medelfyllig med mjuk och mycket välstrukturerad smak med inslag av kryddor i den långa eftersmaken.

Glas 3 - Montecillo Gran Reserva Seleccion Especial 1982, 379 SEK – finns inte att köpa i Sverige.
Färg Tegelröd färg.
Doft Mogen, aningen kryddig doft med inslag av fat, nötter, katrinplommon och läder.
Smak Mogen, balanserad, aningen kryddig smak med fatkaraktär, inslag av plommon och nötter.

La Rioja Alta S. A.

Grundat år 1890 av 5 stycken vinmakare I regionen som slog sig samman. Eget tunnbinderi, men med importerad ek från USA. Man håller stenhårt på traditionerna och vill bibehålla ”den gamla stilen”. La Rioja Alta består av 2 vinanläggningar som kompletterar varandra. Man förfogar över 360 ha vinodlingar där det domineras (85%) av Tempranillo. Övriga druvsorter är Graciano och Garnacha. I dagsläget producerar man 13 olika etiketter , röda och vita viner.


Glas 2 - La Rioja Alta Gran Reserva 904 årgång 1995, 299 SEK för årg 1997 på SB.

Bodegas Marqués de Cáceres

Grundad i slutet av 1960-talet i Cenicero i Rioja Alta. Familjeägd. Samarbete med Grand Cru Classé Chateau Camensac i Bordeaux. Använder franska ekfat (istället för Amerikanska som är vanligt i Rioja). Druvsorter som används är (blå) Tempranillo, Garnacha och Graciano och (gröna) Viura och en liten del Malvasia. Kapacitet på 40.000 ekfat och ca 10 miljoner flaskor för lagring. Väldigt fin hemsida: http://www.marquesdecaceres.com/


Glas 4 - Marqués de Caceres Gran Reserva 1981, 489 SEK tillfällig nyhet på SB, SLUTSÅLD!

Vinet Marqués de Cáceres Gran Reserva 1981 är gjort av 85% Tempranillo, 10% Mazuelo och 5% Graciano. Druvorna är handplockade och noggrant utvalda. Druvorna kommer från vinstockar som är mellan 25-60 år gamla och uteslutande från Rioja Alta. Vinet är jäst på rostfria ståltankar och därefter har vinet legat i 30 månader på 100% franska barriques från Limousin, därefter har vinet lagrats på flaska, för årgången 1981 alltså ca 26 år! Marqués de Cáceres lagrar alltid sina Gran Reserva viner minst fem år på flaska före det man släpper den på marknaden vilket är en ovanligt lång tid för en Gran Reserva då lagarna säger minst 36 månader. Årgång 1981 anses som en mkt bra årgång.

Karaktär:
Vinet är djupt rött med mognadstoner som drar åt tegelhållet. Doften är elegant och utvecklad med toner av solmogna plommon, russin samt inslag av läder, vanilj och kryddor. Vinet har trots sin ålder en mycket bra struktur med balanserade tanniner och en lång avslutning. Vinet är på topp men kan lagras mer.

Bodegas Roda S. A.

Grundat 1987, nya supermoderna bodegan klar för vinproduktion 2001 och en av bodegorna som går i bräschen för den nya stilen i Rioja. 150 Ha. Vinlagringen sker uteslutande på fransk ek varav 50% är helt ny och 50% 2:nd fill . All skörd sker för hand av ca 40 stycken återkommande skördearbetare. Jäsning sker på ektank. RODA och RODA I släpps som ”reserva” och lagras därför 12-16 månader på fat, följt av 20-24 månader på flaska innan försäljning.


Glas 5 - Roda I Reserva 2005 (nr 73862), 399 SEK i beställningssortimentet.
Gjord på 100% Tempranillo. Från vinstockar över 30 år gamla.
Smakbeskrivning från vingården:
Very deep colour, with red edge and black cherry body.
On the nose, ripe black fruits appear, predominantly the black prune. Some mineral scents, liquorice.
Full bodied, with no hollowness on the palate, silky texture, with very subtle tannins. Black fruit, prune, chocolate. Elegant, full, very long lasting and fresh.
Harmonious, with all its layers very well assembled.
It invites you to take a second sip.

Marques de la Concordia Hacienda de Susar

Den enda vingården I hela Rioja planerad med internationella druvsorter. Ett av de just nu mest spännande projekt där man kombinerar Nya världen stil med gamla världens terroir. Lägg märke till druvblandningen.

Glas 6 - Marques de la Concordia Hacienda de Susar 2005, €32 på flygplatsen i Barcelona.
Lagring 15 månader på 100% ny fransk ek. Druvsorter: 49% Tempranillo, 17% Syrah, 17% Merlot, 17% Cabernet Sauvignon. 92 poäng av Robert Parker. Årgång 2005 producerades endast 44.500 flaskor. Vi provar flaska nummer 2.139.

Wow, viken provning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar