tisdag 1 juni 2010

Nyheter 1 juni på SB

Redan 1 juni, denna vår har gått rysligt fort. Ny månad och nya varor på hyllorna på systembolaget. Den stora kioskvältaren denna gång måste vara det som i media kallats för årets rökbomb - Ardbeg Supernova! En whisky som lär vara världens rökigaste med 100 ppm (parts per million) fenoler som fastnar i malten. Som jämförelse kan nämnas Laphroaig som generellt anses mycket rökig med 35 ppm fenoler. Bowmore 25 ppm, den vanliga Ardbeg 10 åriga har 24-26 ppm. Så, ni förstår ju vartåt det barkar i Supernovan...

I skrivande stund finns ett 60-tal flaskor kvar på Regeringsgatan och det var minst sagt strykande åtgång på dem när jag var där. Jag lyckades lägga vantarna på 4 flaskor.

Annars vad det en efterlängtad favorit som hade release i beställningssortimentet.
Penfolds Reserve Bin 08A Chardonnay 2008 (nr 72015), detta är ett expriment som de säger själva på Penfolds borta i Australien.

Jag var på en unik provning på Vinordic-mässan den 23 april och då var självaste vinmakaren på Penfolds uppkopplad live via videokonferens - hur coolt som helst. Och så var det provning av Penfolda vita viner. Denna stod ut som helt outstanding - klådde t o m Yattarna som är deras vita "flaggskepp" och motsvarigheten till röda Grange. Jag var HELT såld på Bin 08A. Stilen är som på en svindyr Chassagne-Montrachet från Bourgogne.

Det kom även en liten klick Bordeaux-primörer 2007 - en årgång som enl de flesta sägs vara en "mellanårgång" dvs inte en av de bästa. Sen är det ju i princip alltid så att de mest välrenommerade slotten presterar bra ändå. Kolla listan här.

På sina håll är det väldigt stor prisskillnad jämfört med 2005. Jag minns när det var primör-släpp på Bordeaux 2005 - då var det helt hysteriskt och total huggsexa på vissa viner. Det lär det inte bli nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar