måndag 7 juni 2010

Matlagningskväll med Tema Spanien


Vad kan väl vara trevligare än att vara med i ett matlagningsgäng och träffas ca en gång i månaden för att laga mat och ha trevligt tillsammans? Sedan 2003 har vi detta Matlag och det känns faktiskt riktigt bra och man ser fram emot varje tillfälle, som oftast äger rum på söndagar. De flesta trodde väl att om man har matlagningskväll på den 6:e Juni så blir det helsvenskt. Jag ville gå mot den trenden och köra Spanskt istället, mest beroende på att vi varit i Barcelona relativt nyligen och blivit inspirerade.

Sangrrrria. Vilken klassiker! Och så enkelt att göra iordning. Jag använde en flaska enkelt spanskt rödvin, färskpressad apelsin och citron, några matskedar socker. Man fyller upp med mineralvatten (och is) precis innan servering. Några extra skivor apelsin som dekoration. Så gott!

Tapasförrätt med Tomatbröd, Alioli (ja det heter så i Sp) och räkor. Mmm gott! Rejält med vitlök och bra stuns i räkorna.
Vin: Orballo Albariño 2008(nr 2696), 97 SEK - Frisk, fruktig och lite exotisk. Fungerade bra till dessa tapas.

Huvudrätt:
Helstekt biff med saltkokt potatis (papas), stekta grönsaker samt en häftigt kryddad Rojo (sås) till. Supergott! Till detta krävdes ett kraftigt rött vin. Jag valde en trevlig Priorat som faktiskt finns i standardsortimentet på SB:
Finca el Puig 2003(nr 2737), 189 SEK med en mycket speciell druvblandning: 45% garnacha, 23% cariñena, 20% cabernet sauvignon, 10% merlot och 2% syrah. Kraftigt, liten örtighet men framför allt en romrussin doft och smak som förde tankarna till värsta Amaronevinet... Denna är inte så typisk för Priorat, då de brukar vara mer örtiga - likt Châteauneuf-du-Pape. Men absolut ett jättegott vin och passade super till maten. Samtliga gillade detta vin skarpt!

Desserten.
Desserten tillreddes av säker hand och bestod av en hallontårta med vispgrädde spetsad med lite mörk rom. Utöver receptet tillades lite skållad, hackad sötmandel vilket lyfte desserten ytterligare. Inte så spanskt dessert, men mycket god ändå. Mandeln gjorde det lite enklare att välja dessertvin:

Brumaire Novembre 2005 (nr 82817), 185 SEK för en halvflaska, verkar vara 06:an som säljs i beställningssortimentet nu. Gjort 100% på druvan Petit Manseng. Från producenten Alain Brumont som ligger bakom ett flertal viner som t ex Chateau Bouscassé och en i sin prisklass favorit La Gascogne par Alain Brumont, vitt torrt vin för 79 SEK.
Brumaire var alldeles perfekt med liten ton av honung, aprikos, persikor och mandelmassa, ekfat och lite söt, lång ljuv eftersmak. Mmmm, verkligen underbart. Jag tror att de flesta vid bordet uppskattade dessertvinet.

Tack ska ni ha, jag längtar redan till nästa matlag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar