tisdag 8 juni 2010

Champagneprovning på balkongen

Ibland är det sådana kvällar med bra värme och utan blåst att man kan hålla en Champagneprovning på balkongen. Det gjorde jag idag. Vi var ett sällskap på sammanlagt 8 personer som hade en provning på balkongen till en lägenhet i Vasastan. Mycket trevligt och för övrigt min första balkongprovning!

Meningen med denna provning var att deltagarna skulle lära sig känna skillnad på vanlig mousserande och riktig Champagne. Steg 1 var att kunna peka ut den som var mousserande. Vi skulle självfallet även nominera vår favorit. Vi hade en uppställning på 4 viner, 1 var mousserande och sålunda 3 stycken Champagner. De 4 glasen i den ordning vi provade dem:

Glas 1 - Pierre Peters Cuvée de Réserve Blancs de Blancs (nr 7350), 265 SEK Den ljusaste av de 4 med en klar friskhet i doften, citrus, äpple, ngn brödighet. Hög syra i smaken, tydlig äppel och nougatton, ganska kort slut. En klart godkänd standardchampagne. 100% Chardonnay förstås. Finns i standardsortimentet.

Glas 2 - Anura Brut 2008 (nr 94203), 149 SEK, Sydafrika.
Väldigt trevlig doft och smak av äpplen, citrus och viss brödighet. Bra för att vara mousserande. 2 personer i sällskapet identifierade denna som en mousserande, så jag tyckte den maskerade sig rätt bra. Kanske nån liten udda ton i eftersmaken som kan avslöja den, men bra var den. Druvblandning 58% chardonnay och 42% pinot noir, så det var även rätt druvor. Tillfällig nyhet på SB.

Glas 3 - Pol Roger Brut Réserve (nr 7549), 348 SEK, med Pinot noir 1/3, pinot meunier 1/3 och chardonnay 1/3. Pol Rogers standardcuvée och det kanske var denna som Sir Winston Churchill sa borde vara kall, torr och gratis. Innan Pol Roger gjorde en Specialcuvée åt honom. En klassiker. Älskad av Engenska kungahuset. Denna fick faktiskt flest röster och den tydligaste motiveringen var att den var lättillgänglig, och lång eftersmak. Familjeägd i 5 generationer.

Glas 4 - Alfred Gratien Cuvée Paradis Brut (nr 7578), 599 SEK och med druvblandningen 65 % chardonnay, 18 % pinot noir och 17 % pinot meunier. Doften på denna var fantastisk och skiljde ut sig direkt från de övriga. Denna var absolut den bästa champagnen vi provade och eftersmaken låg kvar länge. En liten blommighet, kanske av syréner, stor frukt, balanserade syror, ja kanon rent ut sagt! 2 personer i sällskapet hade denna som favorit. Denna Champagne har bland annat fått 4,5 av 5 av Bengt-Göran Kronstam i DN. En annan panel gav denna bästa Champagne efter Dom Perignon (som kostar ca 1 200 SEK på bolaget). Och visst är det en mycket bra Champagne!


Fler balkong-provningar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar