söndag 13 juni 2010

Sommarvinprovning i Gamla Stan


Denna provning var tänkt att inspirera inför sommarens alla goda maträtter så som till exempel pajer, sallader, grillat kött och fisk.
Provningen var sammansatt med 2 vita, en rosé och en röd. Fina färger!

Första vinet var en frisk fläkt. Länge sedan vi provade en sådan, mycket ljust gul och klar i färgen, frisk doft med citrus, mineral, äpple, uns päron. Smaken härligt torr med klara mineraltoner, citrus, äpplen. Mycket trevlig, finstämd och angenäm.
Chablis Premier Cru Beauroy (nr 7125), 169 SEK
Den självklara kombon är ju nyskalade räkor på en rostad brödskiva med en klick majonäs. Som gjorda för varandra! Säkert väldigt bra förförelsemedel.

Glas 2 bjöd på en läcker gul färg - snygg. Doften stor och påtaglig av ekfat. En tropisk karaktär med ananas, persikor, klart smörig och nötig. Smaken intensiv och stor med tydliga rostade fat, tropisk frukt igen och en bra längd. Typisk utomeuropeisk ekfatslagrad Chardonnay. En vin som man antingen storgillar eller ratar helt.
Oak Valley Chardonnay 2009 (nr 2047) Sydafrika , 149 SEK. Alldeles utmärkt bra vin för pengarna. Det klassiska att äta till denna måsta vara stekt/grillad fisk eller kyckling. Jag tänkte på den där nyfiskade gösen, lätt omgång med salt och peppar, låt filén dyka ner och mjölas lätt innan den kommer ner i det smälta smöret i stekpannan. Kokt färskpotatis och en kall örtsås. Mmm, det kan inte gå fel!


Glas 3 var rosa - ett numera klassiskt sommarvin. Rosétrenden är global. Bara att haka på. Bolgarello 2009 (nr 99803), Italien 89 SEK Ja denna har vi ju provat och skrivit om tidigare här på bloggen. I detta sällskap stod den sig väl tyckte jag. Balanserad och trevlig. bara 2 personer i gruppen som hade denna som favorit. Sallader, pajer är ju det man helst äter till denna.

Sista glaset var en riktig upplevelse. Utstrålade kvalitet redan från första sniffen.Ramspeck Pinot Noir 2008 (nr 73795), USA 179 SEK. Provade denna första gången på Vinordicmässan 23 april. Föll pladask och utbrast, Jag tar en låda! Det brukar vara ett mycket gott teckan. Denna Pinot är ganska traditionell till utseendet. Doften bjuder på en härlig fatlagring, måste vara stor andel nya fat, lite multna löv, jord, muskot och örter. Smaken mycket inspirerande, fungerar abnsolut till sommargrillen med mörkt och ljust kött. Detta är ett rent brakfynd för pengarna. Pinot som är så här bra brukar kosta skjortan och femtio. Kan mycket väl tänka mig att ha detta som husvin och faktiskt köpa en hel låda av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar